ΥΓΕΙΑ


Επιφυλάξεις για τα εναλλακτικά αντιβιοτικά

Επιστήμονες ανέπτυξαν μία νέα φόρμουλα, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εναλλακτικό υποκατάστατο των αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση μολύνσεων. Ωστόσο πολλοί γιατροί εγείρουν ενστάσεις.

 
Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Biotechnology» παρουσιάζει μια εναλλακτική φόρμουλα απέναντι στα παραδοσιακά αντιβιοτικά, τουλάχιστον όπως τα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Στόχος της νέας ουσίας είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των μολύνσεων από βακτηριακές μολύνσεις. Η διάθεση μιας νέας ουσίας στην αγορά συνήθως πρέπει να περάσει πρώτα από μία μακρά διαδικασία πειραμάτων και ελέγχων καταλληλότητας. Εντούτοις, η εταιρεία βιοϊατρικής startup Lasco με έδρα τη Γενεύη, έχει ήδη ανακοινώσει την έναρξη κλινικών δοκιμών για την εναλλακτική ουσία με αντιβιοτική δράση που παρασκεύασε. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών η νέα ουσία ενδέχεται να είναι σε θέση στο μέλλον να αντικαταστήσει τα αντιβιοτικά.

Εστιάζοντας στα λιποσώματα

Oι ερευνητές ανέπτυξαν τεχνητά νανοσωματίδια από λιπίδια ή αλλιώς λιποσώματα, τα οποία είναι γνωστά και ως CAL02. Tα λιποσώματα έχουν σφαιρική δομή, μοιάζουν με τη μεμβράνη των ανθρώπινων κυττάρων και όταν εισέρχονται στον οργανισμό έχουν την ικανότητα να προσελκύουν τις τοξίνες, οι οποίες παράγοντα από τα βακτήρια προκαλώντας μολύνσεις.

 «Οι τοξίνες προσκολλώνται στα λιποσώματα αντί να επιτίθενται στα υγιή κύτταρα του οργανισμού κι έτσι παγιδεύονται εκεί», εξηγεί η Ανέτε Ντρέγκερ, μία εκ των επιμελητών της έρευνας. Η Ντρέγκερ εργάζεται στο Ινστιτούτο Ανατομίας του Πανεπιστημίου της Βέρνης. Σε συνέντευξη της στη Deutsche Welle περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο η δεκαοκταμελής επιστημονική ομάδα έφτασε στην παρασκευή της συγκεκριμένης ουσίας.

Όλα ξεκίνησαν από την παρατήρηση του τρόπου με τον οποίο τα ανθρώπινα κύτταρα «επισκευάζουν» τη μεμβράνη τους αφότου μολυνθούν από τοξίνες βακτηρίων. «Τα λιποσώματα που κατασκευάσαμε αποτελούν ένα πιο εξελιγμένο και σταθερό αντίγραφο αυτών των περιοχών», εξηγεί η Ντρέγκερ. Με τον τρόπο αυτό τα λιποσώματα είναι αυτά που επιφορτίζονται με την αντιμετώπιση των «εισβολέων» και ειδικότερα των τοξινών που εκλύουν.

«Αντίδοτο» στην ανθεκτικότητα απέναντι στα αντιβιοτικά;


Τα αντιβιοτικά κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά φαρμάκων μόλις τον τελευταίο αιώνα. Καθόλη αυτή την χρονική περίοδο τα βακτήρια κατόρθωσαν να προσαρμοστούν στο νέο αυτό «περιβάλλον» με αποτέλεσμα να αποκτήσουν ανθεκτικότητα στις αντιβιοτικές ουσίες. Η ανθεκτικότητα αυτή μάλιστα περνάει από γενιά σε γενιά βακτηρίων. Το γεγονός αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος κρούει συχνά τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της μη σωστής χρήσης των αντιβιοτικών. Από τη μία πλευρά η υπερβολική χορήγησή τους και από την άλλη η λανθασμένη χρήση τους έχουν μειώσει την αποτελεσματικότητά τους. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του γερμανικού ασφαλιστικού ταμείου DAK, oι γερμανοί γιατροί συχνά συνταγογραφούν με μεγάλη ευκολία αντιβιοτικά, ακόμη και για το κοινό κρυολόγημα. Ο ΠΟΥ από την πλευρά του κατέγραψε μόνο το 2012 450.000 περιπτώσεις ανθεκτικότητας του ανθρώπινου οργανισμού σε πολλά σκευάσματα κατά της φυματίωσης καθώς επίσης και σε πολλά φάρμακα κατά κοινών λοιμώξεων. Ωστόσο το πρόβλημα αυτό μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνο σε περιπτώσεις σοβαρών λοιμώξεων σε ευάλωτους ή βαριά άρρωστους οργανισμούς.

Σκεπτικισμός από μερίδα επιστημόνων

Παρά το γεγονός ότι νέες ουσίες που μπορούν να δράσουν ως εναλλακτικά αντιβιοτικά είναι σήμερα επιστημονικό ζητούμενο, εντούτοις πολλοί επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις απέναντι στην προτεινόμενη θεραπεία με λιποσώματα. Ο διευθυντής του τμήματος κλινικών πειραμάτων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γιένα, για παράδειγμα, εμφανίζεται απαισιόδοξος απέναντι στην αποτελεσματικότητά του.

Ο ίδιος ανέφερε στη DW ότι σειρά αντίστοιχων μελετών πάνω στα λιποσώματα αλλά και στα φωσφολιπίδια που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει τελικά να λειτουργήσουν θεραπευτικά. «Όλες αυτές οι δοκιμές απέτυχαν», είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός ειδικός εξηγώντας ότι το πρόβλημα, κατά τη γνώμη του, έγκειται στο ότι τα λιποσώματα δεν σκοτώνουν στην πράξη τα βακτήρια.


 
Φοιτητής Ιατρικής βρήκε τη θεραπεία που του έσωσε τη ζωή
Ο Φαζγκενμπάουμ ελπίζει ότι η δική ιστορία θα βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν δύναμη για να παλέψουν.
15.09.2019, 08:46
Έρευνα: Τα αντιβιοτικά μειώνουν το προσδόκιμο ζωής των καρκινοπαθών
Η λήψη αντιβιοτικού πριν από την έναρξη ανοσοθεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο μειώνει δραματικά τις...
13.09.2019, 14:47
Υγεία για Όλους: Χαμηλά τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών Ρομά
Σε χαμηλά επίπεδα συνεχίζει να βρίσκεται η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών Ρομά, καθώς σύμφωνα με έρευνα του...
13.09.2019, 12:54
Καταγγελία σωματείου εργαζομένων για εμφάνιση ποντικών σε νοσοκομείο Κιλκίς
Για εμφάνιση ποντικών σε θάλαμο ασθενών στο νοσοκομείο Κιλκίς κάνει λόγο καταγγελία του σωματείου...
13.09.2019, 12:49
Έρευνα: Οστεοκαλσίνη εκκρίνεται σε στρεσογόνες καταστάσεις, όχι αδρεναλίνη
Η αντίδραση ‘πάλης η φυγής’ στην οποία βρίσκεται ο ανθρώπινος οργανισμός σε περιστατικά ξαφνικού κινδύνου...
13.09.2019, 12:21
Τοσκάνη: Ανησυχία για αυξημένα κρούσματα μόλυνσης από το «σούπερ βακτήριο»
Το NDM-1 (New Delhi metallo-beta-lactamase), το οποίο αποκαλείται κοινώς «σούπερ βακτήριο», αποτελεί...
12.09.2019, 22:40
Κικίλιας: Σοβαρές ελλείψεις στα νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ
Τη δέσμευσή του ότι το σύστημα Υγείας θα υποστηριχθεί, παρότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται είναι...
12.09.2019, 13:13
Θεσσαλονίκη: Hλεκτροφυσιολογική μελέτη χωρίς ακτινοβολία για πρώτη φορά
Hλεκτροφυσιολογική μελέτη στην καρδιά δεκάχρονου παιδιού, χωρίς καθόλου ακτινοβολία, διενεργήθηκε για πρώτη...
12.09.2019, 12:49
Προς απαγόρευση αρωματικών ηλεκτρονικών τσιγάρων κινείται η κυβέρνηση Τραμπ
Εάν οι νέοι κινηθούν προς προϊόντα με γεύση καπνού θα ληφθούν μέτρα και για αυτά, προειδοποίησε ο υπουργός...
11.09.2019, 21:23
Αντικοινωνικούς εφήβους δημιουργούν τα social media
Οι έφηβοι που αφιερώνουν περισσότερες από τρεις ώρες τη μέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media)...
11.09.2019, 18:20

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 23  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.