"Αφήνουμε τον καναπέ, ζούμε καλύτερα" από την Κυριακή 16 Νοεμβρίου

Τη νέα δράση με τίτλο "Αφήνουμε τον καναπέ, ζούμε καλύτερα", που έχει στόχο να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τον τρόπο ζωής μας, εγκαινιάζει ο ΣΚΑΪ από την ερχόμενη Κυριακή 16 Νοεμβρίου.

Περιλαμβάνει περιπάτους και πεζοπορίες με τη συμμετοχή εθελοντών σε ημιορεινά και ορεινά μονοπάτια, για γνωριμία με την ελληνική φύση αλλά και την ιστορία.

Η πρώτη δράση έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή στα πρώην βασιλικά κτήματα Τατοΐου και γίνεται σε συνεργασία με το Φορέα διαχείρισης της Πάρνηθας, το σύλλογο φίλων κτήματος Τατοΐου και το ινστιτούτο Περιβάλλοντος.

Τα μονοπάτια εντός του κτήματος έχουν χαμηλό επίπεδο δυσκολίας (κατηγορία 1). Γίνεται σε συνεργασία με τον φορέα διαχείρισης του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας.

Στην πρώτη δράση πεζοπορίας έχουμε τη συμπαράσταση του συλλόγου Φίλων του Κτήματος Τατοΐου και το Ελληνικού Ινστιτούτου Αειφόρου Ανάπτυξης.

Σημείο συνάντησης, η κεντρική είσοδος του Κτήματος Τατοΐου στη θέση Λεύκα, στις 11:00 το πρωί.

Σε όλη την έκταση του κτήματος συναντάμε πλούσια βλάστηση από έλατα, πεύκα και σημαντικά είδη της ελληνικής χλωρίδας. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας μας θα πρέπει να φοράμε αθλητικά παπούτσια και ρούχα.

Λίγα λόγια για τα πρώην βασιλικά ανάκτορα

Στο Τατόι, οι εργασίες ανέγερσης διήρκεσαν από την άνοιξη του 1884 έως τα τέλη του 1886. Τα εγκαίνια τελικά τελέσθηκαν την Πέμπτη 18 Μαΐου 1889.

Η έπαυλη χρησίμευε ως κύρια θερινή κατοικία της βασιλικής οικογένειας, η οποία κατοικούσε σε αυτήν από τον Μάιο έως το προχωρημένο φθινόπωρο. Μόνο το 1909-10 η βασιλική οικογένεια διαχείμασε στο Τατόι, λόγω των πολιτικών γεγονότων της εποχής, κυρίως όμως λόγω της πυρκαγιάς, που είχε καταστήσει τα Ανάκτορα Αθηνών-σημερινή Βουλή-ακατοίκητα.

Μετά τη δολοφονία του Γεωργίου Α’ στη Θεσσαλονίκη το 1913, η βασίλισσα Όλγα διέμεινε για ένα διάστημα στην έπαυλη, η οποία σύμφωνα με τη διαθήκη του συζύγου της, της άνηκε. Λόγω της καταστροφής της δικής του έπαυλης στη μεγάλη πυρκαγιά της 30ης Ιουνίου 1916, μεταφέρθηκε σε αυτήν και ο βασιλεύς Κωνσταντίνος. Στις 12 Οκτωβρίου 1920 πέθανε εκεί από δάγκωμα πιθήκου, μετά από εβδομάδες φρικτής αγωνίας, ο βασιλεύς Αλέξανδρος.

Περιβάλλον

Τατόι ήταν παλιότερα μία από τις πιο μαγευτικές περιοχές της χώρας. Στα πλούσια δάση του ζούσαν ελάφια, ζαρκάδια, αγριογούρουνα και άλλα μικρότερα ζώα.

Στις 30 Ιουνίου του 1916 μία μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του δάσους. Στα χρόνια που ακολούθησαν το δάσος αναπτύχθηκε ξανά, αλλά στις δεκαετίες του 1970 και 1980 νέες πυρκαγιές κατέστρεψαν και πάλι μεγάλο μέρος του. Τα κατεστραμμένα από τις πυρκαγιές τμήματά του κηρύχθηκαν αναδασωτέα με τις αποφάσεις του Νομάρχη Ανατ. Αττικής. Στο σύνολό τους σχεδόν οι εκτάσεις αυτές αναδασώθηκαν τεχνητά από την Δ/νση Αναδασώσεως Αττικής. Διαθέτει περισσότερα από 35 είδη της ελληνικής χλωρίδας ενώ είναι και καταφύγιο θηραμάτων με βάση απόφαση του υπουργείου Γεωργίας.



Πηγή: skai.gr