Ομπάμα: Είμαι βέβαιος ότι θα περιορίσουμε τον Έμπολα

Την πεποίθησή του ότι ο ιός Έμπολα θα περιοριστεί, και σε δεύτερη φάση θα εξαλειφθεί, εξέφρασε την Τετάρτη σε ομιλία του στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, αναγνωρίζοντας πάντως ότι «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε».

Αναφερόμενος στο προσωπικό που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του φονικού ιού στη Δυτική Αφρική, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «όταν επιστρέψουν πρέπει να τους χαρακτηρίσουμε γι’ αυτό που είναι – Αμερικανοί ήρωες». «Αξίζουν την ευγνωμοσύνη μας – αξίζουν να τούς συμπεριφερθούμε με αξιοπρέπεια και σεβασμό» πρόσθεσε.

Σε περίοδο παρακολούθησης διάρκειας 21 ημερών θα υποβάλλονται πάντως, οι στρατιώτες που επιστρέφουν από τη δυτική Αφρική, όπου συμμετέχουν σε μια αποστολή καταπολέμησης της επιδημίας του ιού Έμπολα.

Το μέτρο ενέκρινε την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ. Το μέτρο αυτό αφορούσε μέχρι στιγμής τον στρατό ξηράς, αλλά πλέον θα ισχύει «για όλους τους (Αμερικανούς) στρατιώτες που συμμετέχουν στη μάχη κατά της επιδημίας του ιού Έμπολα», αναφέρει ο αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, σε ανακοίνωσή του.

Αυτή τη στιγμή 600 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί τη Λιβερία και περίπου 100 στη Σενεγάλη, όμως δεν βρίσκονται σε επαφή με τους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ