ΗΠΑ: Σε καραντίνα οι Αμερικανοί στρατιώτες που επιστρέφουν από τη δυτική Αφρική

Σε περίοδο παρακολούθησης διάρκειας 21 ημερών θα υποβάλλονται οι στρατιώτες που επιστρέφουν από τη δυτική Αφρική, όπου συμμετέχουν σε μια αποστολή καταπολέμησης της επιδημίας του ιού Έμπολα.

Το μέτρο ενέκρινε την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ. Το μέτρο αυτό αφορούσε μέχρι στιγμής τον στρατό ξηράς, αλλά πλέον θα ισχύει «για όλους τους (Αμερικανούς) στρατιώτες που συμμετέχουν στη μάχη κατά της επιδημίας του ιού Έμπολα», αναφέρει ο αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, σε ανακοίνωσή του.

Αυτή τη στιγμή 600 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί τη Λιβερία και περίπου 100 στη Σενεγάλη, όμως δεν βρίσκονται σε επαφή με τους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Ο Χέιγκελ έχει επίσης ζητήσει να επανεξεταστεί η απόφαση αυτή σε 45 ημέρες, προκειμένου να εκτιμηθεί «αν ο έλεγχος αυτός θα πρέπει να συνεχιστεί, βάσει των όσων έχουμε μάθει και παρατηρήσει» από τους πρώτους στρατιώτες που επιστρέφουν από τη δυτική Αφρική, επεσήμανε ο Κίρμπι.

Στο μεταξύ η Κέισι Χίκοξ, η Αμερικανίδα νοσοκόμα που βρέθηκε αρνητική στον ιό Έμπολα αφού επέστρεψε στις ΗΠΑ από τη δυτική Αφρική, δήλωσε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά των περιορισμών που της έχει θέσει η πολιτεία του Μέιν και ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει τις οδηγίες να παραμείνει στο σπίτι της σε καραντίνα ως τις 10 Νοεμβρίου.

«Αν δεν αρθούν μέχρι την Πέμπτη οι περιορισμοί που μου επιβλήθηκαν από την πολιτεία του Μέιν, θα προσφύγω στο δικαστήριο για να πολεμήσω για την ελευθερία μου», δήλωσε η Χίκοξ σε συνέντευξή της στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Η Χίκοξ, που είχε μεταβεί στη Σιέρα Λεόνε για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα, υποβλήθηκε για ώρες σε ερωτήσεις από αξιωματούχους που φόραγαν προστατευτικές στολές όταν έφθασε στο αεροδρόμιο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ την Παρασκευή, και, αφού της έγινε λανθασμένη διάγνωση ότι είχε πυρετό, την μετέφεραν σε μία σκηνή που στήθηκε ως μονάδα απομόνωσης σε νοσοκομείο.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο σπίτι της στο Φορτ Κεντ του Μέιν όπου τέθηκε σε υποχρεωτική καραντίνα.

Η ίδια σημείωσε σε πολλές συνεντεύξεις της ότι είναι καλά στην υγεία της και ότι δεν έχει παρουσιάσει κάποιο σύμπτωμα της ασθένειας, ενώ υπογράμμισε πως παίρνει τη θερμοκρασία της δύο φορές την ημέρα και ελέγχει την κατάσταση της υγείας της.
Η νοσοκόμα επέκρινε σφοδρά τους νέους κανονισμούς της πολιτείας Μέιν, βάσει των οποίων θα πρέπει να παραμείνει απομονωμένη στο σπίτι της επί 21 ημέρες, επισημαίνοντας ότι είναι «σοκαρισμένη» από τους περιορισμούς αυτούς, τους οποίους χαρακτήρισε αντισυνταγματικούς και ασύμβατους με την επιστήμη.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ