Δεύτερο κρούσμα Έμπολα επί αμερικανικού εδάφους (upd)

Θετική στον ιό Έμπολα βρέθηκε, σε προκαταρκτική εξέταση, μια νοσηλεύτρια του νοσοκομείου στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών όπου νοσηλεύτηκε ο ασθενής Τόμας Ντάνκαν, ο οποίος κατέληξε την Τετάρτη, νικημένος από τον φονικό ιό.

Πρόκειται για το πρώτο άτομο που προσβάλλεται από τον Έμπολα στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι ο Ντάνκαν είχε εκτεθεί στον ιό ενώ βρισκόταν σε ταξίδι στη Λιβερία, τη χώρα της Δυτικής Αφρικής που ως τώρα έχει θρηνήσει τα περισσότερα θύματα.

Οι ως τώρα έλεγχοι έγιναν σε δημόσιο εργαστήριο στο Όστιν του Τέξας. Τα Επιβεβαιωτικά τεστ θα γίνουν στο Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) στην Ατλάντα.

Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δρ. Νταν Βάργκα από τις υπηρεσίες Υγείας του Τέξας, η νοσηλεύτρια χρησιμοποιούσε όλα τα προστατευτικά υλικά που προβλέπουν οι κανονισμοί του CDC.

«Γνωρίζαμε πως ένα δεύτερο κρούσμα θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, προετοιμαζόμασταν για αυτή την πιθανότητα», είχε δηλώσει νωρίτερα ο δρ. Ντέιβιντ Λάκεϊ, υπεύθυνος των υπηρεσιών Υγείας της πολιτείας του Τέξας.

Ο δήμαρχος του Ντάλας συμπλήρωσε πως οι τοπικές Αρχές έχουν «απολυμάνει» το διαμέρισμα της νοσοκόμας και παρακολουθούν ένα κατοικίδιο ζώο που βρέθηκε μέσα.

Η νοσηλεύτρια ανέφερε χαμηλό πυρετό την Παρασκευή και τέθηκε σε απομόνωση εν αναμονή των προληπτικών ελέγχων.

Το όνομα της δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Ο Τόμας Ντάνκαν, που άφησε την τελευταία του πνοή την Τετάρτη παρά τις προσπάθειες των ιατρών, είναι το πρώτο θύμα του Έμπολα εκτός Δυτικής Αφρικής. Βρέθηκε θετικός στον Έμπολα στις 30 Σεπτεμβρίου, 10 μέρες αφού έφτασε στο Ντάλας από τη Λιβερία, ταξιδεύοντας μέσω Βρυξελλών.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ