Ισπανία: Ευθανασία για το σκύλο της νοσοκόμας που προσβλήθηκε από Έμπολα

Το κατοικίδιο της ισπανίδας νοσοκόμας που προσβλήθηκε με τον ιό του Έμπολα αποφάσισε να υποβάλλει σε ευθανασία η περιφερειακή κυβέρνηση της Ισπανίας. Οι αρχές επισήμαναν σε ανακοινωθέν τους ότι βάσει των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το σκυλί, ονόματι Εξκάλιμπουρ, να είναι φορέας του φονικό ιού με κίνδυνο μετάδοσης στους ανθρώπους.

Οι ισπανικές αρχές πρόσθεσαν ότι το σκυλί θα υποβληθεί σε ευθανασία «χωρίς να υποφέρει», κάτω από (αδιευκρίνιστα) μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή βιολογικού κίνδυνου. Το σώμα του θα αποτεφρωθεί.

Σημειώνεται ότι η ισπανίδα νοσοκόμα προσβλήθηκε από τον ιό, επειδή φρόντισε σε νοσοκομείο της Μαδρίτης έναν ιερέα που έπασχε από Έμπολα ο οποίος πέθανε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα Έμπολα στην Ευρώπη και οι αρχές της Ισπανίας βρίσκονται επί ποδός.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, η νοσοκόμα έφυγε για διακοπές μετά το θάνατο του ιερέα, ενώ άρχισε να αισθάνεται τα πρώτα συμπτώματα του ιού στις 30 Σεπτεμβρίου. Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση της υγείας της είναι σταθερή και βρίσκεται υπό παρακολούθηση σε μονάδα απομόνωσης.

Οι αρχές αναζητούν ακόμη 30 νοσηλευτές που είχαν έρθει σε επαφή με τον ιερέα που πέθανε από Έμπολα, καθώς και πρόσωπα που ήρθαν σε επαφή με την γυναίκα.

Νοσοκόμες διαδήλωσαν την Τρίτη διαμαρτυρόμενες για ελλιπή μέτρα ασφαλείας κατά τη νοσηλεία του ιερέα που προκάλεσαν τη μετάδοση του ιού στη συνάδελφό τους. 
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ