Τρία ακόμα πιθανά κρούσματα Έμπολα νοσηλεύονται στην Ισπανία

Τρία άτομα νοσηλεύονται στη Μαδρίτη με φόβους πως έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, στον απόηχο της διάγνωσης μιας 40χρονης ισπανίδας νοσοκόμας με τον φονικό ιό, το στο πρώτο ανθρώπινο κρούσμα έξω από τη Δυτική Αφρική.

Δύο εκ των τριών πιθανών κρουσμάτων παρακολουθούνται με την υποψία μόλυνσης, όπως ανακοίνωσε το νοσοκομείο Κάρολος ΙΙΙ της ισπανικής πρωτεύουσας.

Το ζήτημα έχει λάβει ευρωπαϊκές διαστάσεις, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητά εξηγήσεις από την Ισπανία για το πώς η 40χρονη νοσοκόμα, η οποία φρόντιζε δύο ασθενείς Έμπολα προσβλήθηκε και η ίδια από τον ιό. 

«Προφανώς υπάρχει κάποιο πρόβλημα, κάπου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Φρεντερίκ Βανσάν, δεδομένου ότι έχει ζητηθεί από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να λάβουν μέτρα πρόληψης κατά της εξάπλωσης της επιδημίας που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 3.400 ανθρώπους στη Μαύρη Ήπειρο.

Σημειώνεται πως η 40χρονη άρχισε να αισθάνεται άσχημα στις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά ζήτησε ιατρική βοήθεια πέντε μέρες αργότερα, την Κυριακή 5 Οκτωβρίου.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει τη διενέργεια έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο μια 40χρονη νοσοκόμα στην Ισπανία προσβλήθηκε από τον Έμπολα, παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που είχαν τεθεί σε ισχύ.

Η 40χρονη ήταν μέλος της νοσηλευτικής ομάδας που φρόντισε τους δύο ισπανούς ιεραπόστολους που πέθαναν λόγω του Έμπολα ενώ νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο Κάρολος ΙΙΙ της Μαδρίτης, έχοντας προσβληθεί από την θανατηφόρα ασθένεια στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ