Ποια άσκηση ταιριάζει στο σωματότυπό σας; ( Μέρος 3ο)


Γράφει η Χριστίνα Μαυρίδου, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής 



Σωματότυπος 4 : Περισσότερο λίπος στους γοφούς και τους μηρούς και ελάχιστο στον κορμό (αχλάδι).

  Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ένα μεγάλο ποσοστό του γυναικείου φύλου και ένα ελάχιστο ποσοστό ανδρών. Υπάρχει εμφανής διαφορά του κάτω κορμού με τον άνω, η περιφέρεια εξέχει, οι αστράγαλοι είναι παχιοί και συνήθως οι κοιλιακοί αγύμναστοι. Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν τα άτομα αυτής της κατηγορίας είναι ότι υποβάλλουν τον εαυτό τους σε εξαντλητικές δίαιτες, χωρίς κανένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα, διότι η δίαιτα από μόνη της δεν απαλείφει το πρόβλημα. Χωρίς γυμναστική μην περιμένετε θεαματικά αποτελέσματα! Μην ξεχνάτε επίσης, ότι σε αυτόν τον τύπο σώματος σημαντικό ρόλο παίζει η κληρονομικότητα και επίσης ότι η κατάσταση επιβαρύνεται με τη λήψη ορμονικών φαρμάκων.

   
Άρα λοιπόν, ο στόχος είναι να σμιλέψετε τους γοφούς και τα πόδια, γυμνάζοντάς τα (χωρίς όμως να τα «φουσκώσετε» επιπλέον) και να δυναμώσετε τους κοιλιακούς-ραχιαίους σας, καθώς και το άνω μέρος του κορμού σας, με σκοπό να επέλθει μία ισορροπία μεταξύ του άνω και κάτω μέρους του σώματός σας. Να τονίσουμε φυσικά ότι, αν η περίμετρος του αστραγάλου σας είναι μεγάλη, δεν μπορεί να μειωθεί με τη γυμναστική!

   
Ως γνωστόν, η καλύτερη και ασφαλέστερη γυμναστική είναι το περπάτημα, κατά προτίμηση το γρήγορο, διότι βοηθάει στην καύση του λίπους, δεν καταπονεί τις αρθρώσεις και δεν «πρήζει» τους μυς. Όταν λέμε «γρήγορο», εννοούμε μέχρι το σημείο έντασης όπου μπορούμε να μιλάμε προσλαμβάνοντας αρκετή ποσότητα οξυγόνου, περίπου με 6,5 km/ώρα, δηλαδή όσο παράγουμε αερόβιο έργο και όχι αναερόβιο, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί και το λίπος ως καύσιμο. Προσοχή όμως, διότι η υπερβολική αερόβια γυμναστική, δηλαδή πάνω από μία ώρα για έναν μέτρια γυμνασμένο άνθρωπο, προκαλεί συσσώρευση πολλών ελευθέρων ριζών στο σώμα μας, πράγμα το οποίο προκαλεί τοξικότητα, φθορές και αρρώστιες στον οργανισμό μας, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες. Φυσικά, για την αποφυγή τραυματισμών θα πρέπει να φοράτε τα κατάλληλα παπούτσια, τα οποία θα απορροφούν τους κραδασμούς.


Επίσης, πολύ καλές ασκήσεις είναι αυτές μέσα στο νερό, όπως aqua aerobic ή κολύμβηση (με βατραχοπέδιλα ή χωρίς), καθώς η αντίσταση του νερού είναι ιδανική για την ενδυνάμωση των μυών χωρίς «πρήξιμο» και για αποφυγή τραυματισμών. Εξίσου ιδανικές ασκήσεις για εσάς είναι οι ισομετρικές για πόδια και γοφούς, μόνο με το βάρος του σώματός σας. Στην εξέλιξη των ασκήσεων μπορείτε να προσθέσετε ελάχιστη αντίσταση με πολλές επαναλήψεις. Αν πηγαίνετε γυμναστήριο, προτιμήστε το aerobic ή το kickboxing. Τέλος, μην ξεχνάτε να γυμνάζετε και το υπόλοιπο σώμα σας, διότι όλα λειτουργούν αλυσιδωτά, και φυσικά, τις απαραίτητες και σωστές διατάσεις πάντα στο τέλος της προπόνησης!
Αποφύγετε
1) Προγράμματα step με ή χωρίς αλτήρες στα πόδια.
2) Προγράμματα aerobic μεγάλης έντασης.
3) Στατικό ποδήλατο με μεγάλη αντίσταση.
4) Squats (βαθιά καθίσματα).
5) Πιέσεις ποδιών με ή χωρίς βάρη.
6) Στατικό διάδρομο με κλίση πάνω από 2% σε ανηφόρα.
7) Τρέξιμο και ιδιαίτερα το γρήγορο.



Πηγή: skai.gr