Η ζωή κοντά σε μεγάλη οδική αρτηρία αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή επιδημιολογίας Γρκέγκορι Βελένιους της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Μπράουν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό "Journal of American Heart Association", ανέλυσαν στοιχεία για 5.400 γυναίκες. Όπως διαπίστωσαν, όσες ζούσαν σε μια απόσταση έως 100 μέτρων από λεωφόρο ή άλλο πολυσύχναστο δρόμο, είχαν κατά μέσο όρο 22% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν υπέρταση, σε σχέση με εκείνες που ζούσαν σε απόσταση 1.000 μέτρων.

Ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 13% για όσες ζούσαν σε απόσταση 100 έως 200μέτρων και 5% για όσες έμεναν σε απόσταση 200 έως 1.000 μέτρων από τον δρόμο. Σε επιδημιολογικούς όρους, μία 58χρονη γυναίκα που ζούσε πολύ κοντά σε ένα δρόμο με έντονη κυκλοφορία, αντιμετώπιζε τον ίδιο κίνδυνο με μια 60χρονη που ζούσε πιο μακριά.

Η υπέρταση θεωρείται παράγοντας κινδύνου για διάφορες καρδιακές παθήσεις.Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι ζουν κοντά σε μεγάλους δρόμους, κινδυνεύουν περισσότερο από έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι δεν είναι σαφές για ποιό λόγο αυξάνει η αρτηριακή πίεσηλόγω της εγγύτητας του δρόμου. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι αυξάνονται τα εισπνεόμενα μικροσωματίδια - ρύποι στην ατμόσφαιρα, πράγμα που επιβαρύνει τις αρτηρίες, ή ότι ο κύριος ένοχος είναι ο αυξημένος θόρυβος και το στρες εξαιτίας των συνεχώς διερχομένων οχημάτων ή ένας συνδυασμός αυτών των παραγόντων. 

Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση:
http://jaha.ahajournals.org/content/3/5/e000727.abstract
Πηγή: skai.gr