Τουλάχιστον 1.900 νεκροί από την επιδημία του Έμπολα στη δυτική Αφρική

Πάνω από 1.900 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χειρότερη επιδημία του ιού Έμπολα στην ιστορία, η οποία καταγράφεται στη δυτική Αφρική, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Δρ. Μάργκαρετ Τσαν σήμερα, η οποία υπογράμμισε την δραματική αύξηση των θανάτων, οι οποίοι είχαν ξεπεράσει τους 1.500 μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Η Τσαν είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την οποία παραχώρησε στην Ουάσινγκτον ότι 3.500 πιθανά, ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία ως αυτή την εβδομάδα. Τόνισε πως η επιδημία «εξαπλώνεται».

Ο απολογισμός αυτής της επιδημίας είναι πλέον βαρύτερος από κάθε άλλη στο παρελθόν, μετά την ανακάλυψη του ιού το 1976.

Εξάλλου ο ΠΟΥ προειδοποίησε πως η επιδημία στη δυτική Αφρική ενδέχεται να μολύνει πάνω από 20.000 ανθρώπους και να εξαπλωθεί σε 10 χώρες. Ο Οργανισμός αναφέρθηκε σε ένα σχέδιο το οποίο προβλέπει τη δαπάνη 490 εκατ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

«Με μια συντονισμένη διεθνή αντίδραση, την διάθεση κεφαλαίων και την έλευση ειδικών, ελπίζουμε ότι θα σταματήσει πλήρως η εξάπλωση (του Έμπολα) μέσα σε έξι ως εννέα μήνες», επισήμανε η ίδια.

Στο μεταξύ στη Νιγηρία τα κρούσματα του Έμπολα αυξήθηκαν σε 18, μετά την ανακάλυψη ενός ακόμη στο Πορτ Χαρκούρτ, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν σε επτά, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Στη Λιβερία, ένας γιατρός 51 ετών, ο Δρ. Ρικ Σάκρα, έγινε το πιο πρόσφατο κρούσμα του Έμπολα, όπως ανέφερε η ιεραποστολική οργάνωση αρωγής SIM USA. Ο γιατρός εργαζόταν σε ένα μαιευτήριο και δεν χειριζόταν ασθενείς που ήταν γνωστό πως είχαν τον ιό. Παραμένει άγνωστο πώς μολύνθηκε.

Του παρέχονται φροντίδες και νοσηλεύεται σε απομόνωση μέσα στις εγκαταστάσεις της οργάνωσης αυτή.
Πηγή: skai.gr