Σκληρή κριτική στον ΠΟΥ από Σιέρα Λεόνε και Λιβερία για την κρίση Έμπολα

Σκληρή κριτική στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την έως τώρα αντίδρασή του στην επιδημία Έμπολα που πλήττει τη δυτική Αφρική εξαπέλυσαν Σιέρα Λεόνε και Λιβερία, δύο από τις τέσσερις χώρες που έχουν χτυπηθεί από το θανατηφόρο ιό.

«Χρειαζόμαστε μία πιο δυνατή απάντηση στη φύση της ασθένειας και τον τρόπο που μας επηρεάζει», δήλωσε ο πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε, Έρνεστ Μπάι Κορόμα, προσθέτοντας πως η κατάσταση βρίσκεται πέρα από τις δυνατότητες των δύο κέντρων αντιμετώπισης της νόσου που διαθέτει η χώρα.

«Αν ο λαός μας πεθαίνει, η απάντηση θα πρέπει να είναι έκτακτη, καθότι πρόκειται για μία έκτακτη κατάσταση», συμπλήρωσε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Φριτάουν

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Ενημέρωσης της Λιβερίας, Λιούις Μπράουν, ο οποίος τόνισε πως η αντίδραση του ΠΟΥ δεν αναλογεί στο μέγεθος της κρίσης.

«Η αντίδρασή [τους], ειλικρινά, δεν είναι [στο επίπεδο] που θα τη θέλαμε για να προσφέρει σοβαρό επίπεδο ανακούφισης», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο κ. Μπράουν. Προσέθεσε πως η χώρα του έχει ανάγκη ιατρικού προσωπικού και γενικότερης βοήθειας.

Τουλάχιστον 1.145 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ως τώρα σε Σιέρα Λεόνε, Λιβερία, Γουινέα και Νιγηρία από τον Έμπολα, μόλις έξι μήνες μετά το ξέσπασμα της επιδημίας στα μέσα Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό του ΠΟΥ, 76 ακόμα άνθρωποι πέθαναν χτυπημένοι από τον ιό μεταξύ 12 και 13 Αυγούστου.

Το σύνολο των καταγεγραμμένων κρουσμάτων ανέρχεται πια σε 2.127, γεγονός που σημαίνει πως το ποσοστό θνησιμότητας αγγίζει το 54%.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ