ΓΧΣ: Χρειάζονται 6 μήνες για να τεθεί υπό έλεγχο ο Έμπολα στην Αφρική

Περίπου έξι μήνες θα χρειαστούν προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η πολύνεκρη επιδημία Έμπολα που πλήττει τη δυτική Αφρική, όπως εκτίμησε σήμερα Παρασκευή η επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Τζοάν Λιού, προειδοποιώντας παράλληλα πως η ασθένεια εξαπλώνεται και [η κατάσταση] επιδεινώνεται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με την ικανότητά μας να τον αντιμετωπίσουμε».

Η οργάνωση έχει στείλει κλιμάκια ιατρών στην περιοχή ήδη από τις πρώτες βδομάδες της κρίσης.

Η κ. Λιού τόνισε τη σημασία αντιμετώπισης της ασθένειας στη Λιβερία, σημειώνοντας πως σε περίπτωση που «δεν σταθεροποιήσουμε τη Λιβερία δεν πρόκειται ποτέ να σταθεροποιήσουμε την περιοχή». Η Λιβερία είναι η χώρα που έχει παραγγείλει εξάλλου μεγάλη ποσότητα του πειραματικού φαρμάκου Zmapp.

Η επιδημία ξέσπασε στα μέσα Φεβρουαρίου στη Γουινέα και έκτοτε έχει επεκταθεί στη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Νιγηρία, την πολυπληθέστερη χώρα της Μαύρης Ηπείρου, όπου όμως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 11, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση.

Η τοποθέτηση της κ. Λιού ήλθε λίγες ώρες αφότου ο ΠΟΥ προειδοποίησε πως το μέγεθος της επιδημίας Έμπολα είναι «σημαντικά υποτιμημένο», προσθέτοντας πως απαιτούνται «εξαιρετικά μέτρα» για την αντιμετώπιση του ιού.

Ο Οργανισμός «συντονίζει μία μαζική κλιμάκωση της διεθνούς αντίδρασης», προσθέτει η ανακοίνωση. Η εκτίμηση του ΠΟΥ πηγάζει από στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από προσωπικό του που βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές.

Τουλάχιστον 1.069 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του ιού, ενώ ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανθρώπινων κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.975, γεγονός που σημαίνει πως το ποσοστό θνησιμότητας υπερβαίνει το 54%. Ο Έμπολα σκοτώνει τα θύματα του σε ποσοστό μεταξύ 25% και 90%, ανάλογα με το στέλεχος του ιού.

Πρόκειται για τη χειρότερη και την πλέον πολύνεκρη επιδημία Έμπολα από την ταυτοποίηση του ιού, το 1976.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ