ΠΟΥ: «Σημαντικά υποτιμημένο» το μέγεθος της επιδημίας Έμπολα

Το μέγεθος της επιδημίας του Έμπολα στη δυτική Αφρική είναι «σημαντικά υποτιμημένο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προσθέτοντας πως απαιτούνται «εξαιρετικά μέτρα» για την αντιμετώπιση του ιού.

Ο Οργανισμός «συντονίζει μία μαζική κλιμάκωση της διεθνούς αντίδρασης», προσθέτει η ανακοίνωση. Η εκτίμηση του ΠΟΥ πηγάζει από στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από προσωπικό του που βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές.

Η επιδημία ξέσπασε στα μέσα Φεβρουαρίου στη Γουινέα και έκτοτε έχει επεκταθεί στη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Νιγηρία.

Τουλάχιστον 1.069 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του ιού, ενώ ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανθρώπινων κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.975, γεγονός που σημαίνει πως το ποσοστό θνησιμότητας υπερβαίνει το 54%. Ο Έμπολα σκοτώνει τα θύματα του σε ποσοστό μεταξύ 25% και 90%, ανάλογα με το στέλεχος του ιού.

Πρόκειται για τη χειρότερη και την πλέον πολύνεκρη επιδημία Έμπολα στην ιστορία.

Παρά ταύτα, σε ένα θετικό μήνυμα ο ΠΟΥ σημειώνει πως ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού μέσω αεροπορικού ταξιδιού είναι χαμηλός, καθώς ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω του αέρα.

Χθες Πέμπτη η αεροπορική εταιρεία Korean Air ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις πτήσεις της από και προς το Ναϊρόμπι της Κένυας από τις 20 Αυγούστου για να αποφευχθεί η εξάπλωση του Έμπολα.

Αντίθετα ο κενυατικός αερομεταφορέας Kenya Airways έχει ως τώρα απορρίψει το ενδεχόμενο να διακόψει τα δρομολόγιά του προς τις τέσσερις πληγείσες χώρες.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ