Προειδοποιήσεις υγείας όπως στα τσιγάρα ζητούν για τo αλκοόλ Βρετανοί βουλευτές

Προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις που έχει το αλκοόλ στην υγεία ανάλογες με αυτές στα πακέτα των τσιγάρων πρέπει να αναγράφονται και στα μπουκάλια των οινοπνευματωδών ποτών, σύμφωνα με Βρετανούς βουλευτές.

Η Διακομματική Κοινοβουλευτική Ομάδα για την Κατάχρηση Οινοπνεύματος δήλωσε πως οι προειδοποιήσεις είναι κρίσιμο εργαλείο στην προσπάθεια καταπολέμησης των προβλημάτων υγείας που προκαλεί το αλκοόλ.

«Οι προειδοποιήσεις υγείας είναι οικείες και εμφανείς σε όλα τα προϊόντα καπνού. Παρομοίως, λεπτομερείς ετικέτες με τα θρεπτικά συστατικά τοποθετούνται σε κάθε φαγώσιμο προϊόν και αναψυκτικό. Παρόλα αυτά οι πληροφορίες για τον καταναλωτή στα αλκοολούχα προϊόντα συνήθως περιορίζονται στην περιεκτικότητα σε οινόπνευμα και στην ποσότητα που αντιστοιχεί σε μία μονάδα αλκοόλ», αναφέρει η δήλωση των Βρετανών βουλευτών.

Όπως συνεχίζει, «για να πληροφορούνται οι καταναλωτές για το ισορροπημένο ρίσκο, κάθε ετικέτα σε οινοπνευματώδες προϊόν θα πρέπει να περιλαμβάνει επιβεβαιωμένη προειδοποίηση υγείας, καθώς και την περιγραφή της περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά, θερμίδες και αλκοόλ».

Συνολικά η επιτροπή παρουσίασε δέκα μέτρα τα οποία συστήνει στην κυβέρνηση. Πέρα από την αναγραφή των προειδοποιήσεων υγείας και των θρεπτικών συστατικών στα μπουκάλια των ποτών, οι συστάσεις της επιτροπής περιλαμβάνουν τη μείωση του ορίου επιτρεπτής κατανάλωσης αλκοόλ για οδηγούς, αυστηρότερους κανονισμούς για τη διαφήμιση οινοπνευματωδών και την επιβολή υποχρεωτικής ελάχιστης τιμής ανά μονάδα οινοπνεύματος.

Επίσης οι βουλευτές προτείνουν μία εθνική εκστρατεία ενημέρωσης για τις συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, την εκπαίδευση κοινωνικών λειτουργών, μαιών και νοσηλευτών για το χειρισμό ατόμων που κάνουν κατάχρηση οινοπνευματωδών και να καταστεί διαθέσιμο το πρόγραμμα θεραπείας του αλκοολισμού στο 15% των πασχόντων από το 6% που ισχύει σήμερα.

Η κυβέρνηση απάντησε ότι προσπαθεί ήδη να μειώσει την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ που αποτελεί πρόβλημα για σημαντικό ποσοστό των Βρετανών, καθώς και να αντιμετωπίσει την πώληση φθηνών οινοπνευματωδών. Εξάλλου, στέλεχος οργανισμού που εκπροσωπεί τους παραγωγούς οινοπνευματωδών στη Βρετανία επισήμανε ότι το 80% των Βρετανών δεν κάνει υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών με βάση τις συστάσεις της κυβέρνησης. Η ίδια πηγή χαρακτήρισε την πρόταση για ετικέτες με προειδοποιήσεις υγείας ως ένα «υπερβολικό μέτρο».

Πάντως, το μέλος της διακομματικής επιτροπής και βουλευτής των Συντηρητικών Τρέισι Κράουτς δήλωσε ότι 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία κάθε χρόνο νοσηλεύονται λόγω κατανάλωσης αλκοόλ. Οι παθήσεις του ήπατος στις ηλικίες κάτω των 30 έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια και το κόστος για την οικονομία από τα προβλήματα υγείας λόγω κατανάλωσης αλκοόλ ανέρχεται σε 21 δισεκατομμύρια λίρες. Συνολικά το αλκοόλ ευθύνεται για περίπου 60 κοινές παθήσεις.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Υγείας της τοπικής κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας Έντουϊν Ποτς είπε ότι αξίζει να εξεταστεί η ιδέα χρέωσης των ασθενών που καταλήγουν στα έκτακτα περιστατικά λόγω κατανάλωσης αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο