Έμπολα: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης παγκοσμίως κήρυξε ο ΠΟΥ

Kατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα κήρυξε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)  εξαιτίας της επιδημίας του ιού Έμπολα.

Όπως προειδοποίησε ο Οργανισμός, οι ενδεχόμενες συνέπειες μιας περαιτέρω εξάπλωσης της επιδημίας θα ήταν «ιδιαίτερα σοβαρές», δεδομένης της μεταδοτικότητας του ιού.

Η επικεφαλής του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν, δήλωσε ότι η ανακοίνωση αποτελεί "σαφή έκκληση για διεθνή αλληλεγγύη", αλλά αναγνώρισε ότι σε πολλές χώρες δεν θα υπάρχουν περιστατικά εκδήλωσης του ιού.

Σημειώνεται ότι ο ΠOY ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έχουν καταγραφεί 932 θάνατοι σε σύνολο 1.711 κρουσμάτων της ασθένειας που πλήττει κυρίως τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής, τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε.

Ο στρατός της Σιέρα Λεόνε απέκλεισε την Πέμπτη αγροτικές περιοχές που έχουν πληγεί από τον θανατηφόρο ιό Έμπολα, αφότου η γειτονική Λιβερία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει τη χειρότερη εκδήλωση της ασθένειας στα χρονικά.

Ανήσυχοι Λιβεριανοί σχηματίζουν ουρές στις τράπεζες και κατακλύζουν τα σούπερ μάρκετ για να εφοδιαστούν με τρόφιμα στην πρωτεύουσα της Λιβερίας Μονρόβια, ενώ άλλοι εκκενώνουν την πόλη για τις δυτικές περιοχές της χώρας στις οποίες δεν έχουν εκδηλωθεί περιστατικά με τον ιό.

Tην Πέμπτη ο πρόεδρος της Λιβερίας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιτρέπει στην κυβέρνηση των περιορισμό των πολιτικών δικαιωμάτων και την ανάπτυξη στρατευμάτων και αστυνομίας σε ορισμένες κοινότητες για να επιβληθεί καραντίνα, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η επιδημία.

Ο κίνδυνος για κρούσμα του ιού στην Ελλάδα κρίνεται χαμηλός, αλλά οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές είναι σε ετοιμότητα, ενώ κρίνεται σκόπιμο να αυστηροποιηθούν οι ταξιδιωτικές οδηγίες προς τον γενικό πληθυσμό, να ενισχυθεί το επίπεδο επαγρύπνησης στις πύλες εισόδου της χώρας, ειδικότερα σε ότι αφορά το μεταναστευτικό πληθυσμό, και τέλος να επαναπροσδιορισθεί λεπτομερώς ο σχεδιασμός διαχείρισης ενδεχόμενου ύποπτου περιστατικού.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ