Κλείσιμο

Βρετανική γενετική έρευνα φιλοδοξεί να βάλει τέλος στη χημειοθεραπεία

Την οικονομική στήριξη ενός ερευνητικού προγράμματος-«ορόσημο» που αποσκοπεί στην αντικατάσταση επιβαρυντικών για την υγεία θεραπειών, όπως η χημειοθεραπεία για τους καρκινοπαθείς, με προηγμένα φάρμακα που θα μπορούν να «επιδιορθώνουν» συγκεκριμένα ελαττωματικά γονίδια ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.

Στόχος των επιστημόνων είναι η χαρτογράφηση των γονιδιωμάτων 100.000 ανθρώπων, ώστε να εντοπιστούν τα γονίδια που ευθύνονται για την εκδήλωση καρκίνου και σπανίων ασθενειών.

Όπως προέβλεψαν οι επιστημονικοί υπεύθυνοι του προγράμματος, μέχρι τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα να ενηλικιωθούν τα ισχυρά φάρμακα που χρησιμοποιούνται τώρα για αυτές τις ασθένειες και οι σοβαρές παρενέργειές τους θα αποτελούν παρελθόν.

Το ύψους 300 εκατομμυρίων λιρών πρόγραμμα ενώνει μια σειρά βρετανικών πανεπιστημίων με το Υπουργείο Υγείας, τον οργανισμό Wellcome Trust, το νοσοκομείο παίδων Great Ormond Street και το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας της Βρετανίας.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως η προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας της χώρας «θα ξεκλειδώσει τη δυνατότητα του DNA να επιτρέψει καλύτερες κλινικές δοκιμές, καλύτερα φάρμακα και καλύτερη φροντίδα για τους ασθενείς».

Οι πρώτοι λίγες εκατοντάδες εθελοντές έχουν ήδη δωρίσει δείγματα DNA στο Λονδίνο, το Κέμπριτζ και το Νιούκαστλ. Το ερευνητικό πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί τα 2018.

Ο καθηγητής Τζέρεμι Φάρερ, επικεφαλής του Wellcome Trust, οργανισμού που χρηματοδοτεί επιστημονικές έρευνες, δήλωσε πως «σε 20 χρόνια θα κοιτάμε πίσω και όλα αυτά τα ισχυρότατα φάρμακα της χημειοθεραπείας που προκαλούν όλες αυτές τις δυσάρεστες παρενέργειες θα ανήκουν στο παρελθόν και θα σκεφτόμαστε ‘Θεέ μου, τι εποχή ήταν εκείνη’».

Ο Βρετανός επιστήμονας προέβλεψε επίσης πως η εξέταση της γονιδιακής σύνθεσης του ασθενή ώστε να εντοπιστεί η αιτία της ασθένειας θα γίνει ο κανόνας στην ιατρική μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

«Η πρώτη αλληλουχία ανθρώπινου γονιδιώματος αναγνώστηκε το 2003, μετά από 13 χρόνια δουλειάς και κόστισε 2 δισεκατομμύρια λίρες. Τώρα παίρνει περίπου δύο μέρες και κοστίζει 1000 λίρες», πρόσθεσε ο καθηγητής Φάρερ.

Το γονιδίωμα αποτελείται από τα περίπου 20.000 γονίδια του κάθε ανθρώπου και το DNA. Κάθε γονιδίωμα περιλαμβάνει έναν κωδικό 3 δισεκατομμυρίων γραμμάτων.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ενθουσιασμένος πως το πρόγραμμα αυτό θα καταστήσει τη Βρετανία παγκόσμια ηγέτιδα στη γενετική έρευνα εντός των επόμενων λίγων ετών.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο