Κλείσιμο

Πάνω από 720 οι νεκροί του Έμπολα, έκτακτα μέτρα σε Λιβερία και Σιέρα Λεόνε

Σε 729 ανέρχονται οι νεκροί της επιδημίας του Έμπολα στη δυτική Αφρική, μόλις έξι μήνες μετά το ξέσπασμα της κρίσης στα μέσα Φεβρουαρίου, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη επιδημία Έμπολα στην ιστορία, με ακόμα 57 ασθενείς να χάνουν τη ζωή τους μεταξύ 24 και 27 Ιουλίου στη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Νιγηρία και τη Σιέρα Λεόνε. Τα κρούσματα υπερβαίνουν τα 1.300.

Εν τω μεταξύ, σειρά έκτακτων μέτρων προκειμένου να σταματήσουν την περαιτέρω εξάπλωση του θανατηφόρου ιού ανακοίνωσαν Λιβερία και Σιέρα Λεόνε.

Στη Σιέρα Λεόνε, ο πρόεδρος Έρνεστ Μπάι Κορόμα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζήτησε από τις ένοπλες δυνάμεις να θέσουν σε καραντίνα τις περιοχές όπου εκδηλώνονται πολλά κρούσματα.

Παράλληλα, οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα αεροπορικώς θα πρέπει να απολυμαίνουν τα χέρια τους στα αεροδρόμια και να ελέγχονται ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν πυρετό.

Από τα 729 θύματα του Έμπολα, οι 233 θάνατοι καταγράφηκαν στη Σιέρα Λεόνε.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ διέταξε το κλείσιμο όλων των σχολείων στη χώρα και έδωσε υποχρεωτική άδεια 30 ημερών σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που δεν είναι απολύτως απαραίτητοι για τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών.

Διέταξε επίσης να τεθούν σε καραντίνα ορισμένες κοινότητες προκειμένου να εμποδιστεί η εξάπλωση της επιδημίας. Κλειστές θα παραμείνουν μέχρι νεοτέρας και οι υπαίθριες αγορές σε πολλές παραμεθόριες περιοχές.

Ταυτόχρονα, η Παρασκευή 1η Αυγούστου κηρύχθηκε εθνική αργία προκειμένου να απολυμανθούν όλα τα δημόσια κτήρια.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Υγείας της χώρας εξετάζει το ενδεχόμενο αποτέφρωσης των θυμάτων του ιού, για την αποφυγή «επαφής με τους νεκρούς» και τη μόλυνση του νερού.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ