Απειλή για τη Βρετανία ο Εμπολα, προειδοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών

Απειλή για τη Βρετανία συνιστά ο ιός Έμπολα, από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 670 άνθρωποι στη Δυτική Αφρική, δήλωσε σήμερα στο BBC ο υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ.

Ο ίδιος είπε ότι αργότερα εντός της ημέρας θα προεδρεύσει της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, γνωστής ως Cobra, όπου θα συζητηθεί το θέμα αυτό.

Ο υπουργός είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν κρούσματα του ιού στη χώρα και κανένας βρετανός υπήκοος δεν έχει πληγεί, αλλά διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει με μεγάλη σοβαρότητα το ζήτημα.

Την 1η Ιουλίου, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας εξέδωσε προειδοποίηση προς τους βρετανούς γιατρούς να βρίσκονται σε επιφυλακή για τα συμπτώματα του Έμπολα κυρίως σε άτομα που έχουν επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές.

Αρκετές αεροπορικές εταιρείες της Δυτικής Αφρικής ανέστειλαν τις πτήσεις τους προς τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε εξαιτίας της ανησυχίας για την επιδημία του Έμπολα. Η ανησυχία εντάθηκε ύστερα από τον θάνατο ενός άνδρα από τη Λιβερία, ο οποίος είχε ταξιδέψει μέσω ενός κομβικού αεροδρομίου της Νιγηρίας την περασμένη εβδομάδα.

Όπως είπε ο Χάμοντ στο BBC, η κυβέρνηση είναι "απολύτως επικεντρωμένη" στην αντιμετώπιση της απειλής που συνιστά ο ιός Έμπολα, περιλαμβανομένης της "λήψης προληπτικών μέτρων, είτε στη Βρετανία, είτε για την προστασία των υπηκόων μας στην πληγείσα περιοχή".

"Επί του παρόντος, δεν θεωρούμε ότι κανένας βρετανός υπήκοος (στο εξωτερικό) έχει επηρεαστεί και είμαστε αρκετά σίγουροι ότι δεν υπάρχουν κρούσματα στη Βρετανία. Αλλά πρόκειται για απειλή, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και θα το πράξουμε μέσω του μηχανισμού Cobra", πρόσθεσε ο ίδιος.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ένας άνδρας στο Μπέρμινγχαμ υποβλήθηκε σε εξετάσεις για τον ιό, αλλά τα αποτελέσματα βγήκαν αρνητικά.

Θωρακισμένη η ΕΕ 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κατάλληλα εξοπλισμένη για να εντοπίσει και να προσφέρει νοσηλεία στους ασθενείς που ενδέχεται να προσβληθούν από τον ιό Έμπολα, όμως οι πιθανότητες η επιδημία αυτή που έχει εξαπλωθεί στη δυτική Αφρική να φτάσει στα κράτη μέλη είναι «μηδαμινή», διαβεβαίωσε σήμερα μια ευρωπαϊκή πηγή.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ένα κρούσμα να φτάσει στην Ευρώπη, όμως η ΕΕ διαθέτει τα μέσα για να εντοπίσει και να περιορίσει άμεσα την επιδημία», επεσήμανε αυτή η πηγή από τις Βρυξέλλες.

«Ένα ύποπτο κρούσμα εντοπίστηκε στη Βαλένθια της Ισπανίας. Τελικά ήταν αρνητικό (στον ιό Έμπολα), όμως το σύστημα λειτούργησε. Ο ασθενής τέθηκε σε απομόνωση και το εργαστήριο έδωσε άμεσα τα αποτελέσματα», εξήγησε η πηγή.

Η ΕΕ διαθέτει ένα σύστημα συναγερμού και όλες οι χώρες μέλη διαθέτουν εξειδικευμένες νοσοκομειακές υποδομές για να προσφέρουν θεραπεία τους ασθενείς αυτούς.
«Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει πόσο καιρό θα διαρκέσει η επιδημία αυτή», σημείωσε ένας ειδικός.


Πηγή: skai.gr