To ΑΙDS μπορεί να νικηθεί με υπεύθυνη πολιτική

Τα επιστημονικά νέα στη Παγκόσμια Διάσκεψη για το AIDS, η οποία ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες της στη Μελβούρνη, είναι πολλά. Το κεντρικό μήνυμα που έστειλαν οι ειδικοί για την αντιμετώπιση του AIDS είναι ότι η ασθένεια θα μπορούσε να είναι θεραπεύσιμη πριν από τα μέσα του 21ου αιώνα. Ο στόχος των επιστημόνων να υπάρξουν απτά αποτελέσματα μέχρι το 2030 έρχεται όμως αντιμέτωπος με την πραγματικότητα σε πολλές χώρες. Η πραγματικότητα αυτή καθιστά την υλοποίηση του στόχου συχνά μη ρεαλιστική.

Παρόλα αυτά η έρευνα, όπως κατέδειξε η Διάσκεψη της Μελβούρνης, έχει κάνει τεράστια βήματα από την έλευση της νέας χιλιετίας. Σήμερα η μόλυνση από τον ιό ΗΙV δεν αποτελεί καταδίκη σε θάνατο. Η σωστή χρήση αντιρετροϊκών φαρμάκων μπορεί να θέσει υπό έλεγχο για μεγάλο χρονικό διάστημα τον ιό με αποτέλεσμα οι πάσχοντες να έχουν μια φυσιολογική καθημερινότητα, εάν βέβαια έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις ανάγκες της θεραπείας. Κι αυτό επειδή τα συγκεκριμένα φάρμακα είναι ακόμη πολύ ακριβά.

Ένα σημαντικό νέο δεδομένο είναι ότι η έρευνα για την αντιμετώπιση μορφών καρκίνου μπορεί να δώσει χρήσιμα συμπεράσματα και για τη θεραπεία του AIDS. Στόχος των επιστημόνων είναι η δέσμευση του HIV στα κύτταρα, στα οποία ο ιός εμφανίζεται αρχικά, εμποδίζοντας την εξάπλωσή του και αποδυναμώνοντας τον.

Αλλά πέρα από τα σημαντικά επιστημονικά βήματα, η νίκη επί του ιού δεν μπορεί να ολοκληρωθεί αν δεν αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του. Κάτι τέτοιο ξεκινά από την υπευθυνότητα στη σεξουαλική ζωή κάθε ανθρώπου χωριστά. Καθένας οφείλει να γνωρίζει ότι μέχρι σήμερα η καλύτερη πρόληψη έρχεται με τη χρήση προφυλακτικών. Για την εμπέδωση όμως αυτής της στάσης μεγάλη ευθύνη φέρουν εθνικές κυβερνήσεις αλλά και θρησκευτικοί φορείς, οι οποίοι οφείλουν να δημιουργήσουν το κατάλληλο πολιτικό, νομικό και κοινωνικό πλαίσιο. Ένα είναι σήμερα σαφές: τα ταμπού γύρω από τη φύση της ασθένειας, η ανεπαρκής εκπαίδευση και πληροφόρηση αλλά και οι διακρίσεις κατά συγκεκριμένων ομάδων, όπως των ομοφυλοφίλων, εξακολουθούν να αποτελούν τις κύριες αιτίες εξάπλωσης του AIDS.

Μόνο με την ακριβή γνώση των τρόπων μετάδοσης του ιού αλλά και των κινδύνων που εγκυμονεί είναι δυνατή μία υπεύθυνη αντιμετώπιση του AIDS. O ρόλος της πολιτικής κρίνεται καθοριστικός μιας και συχνά πολλές λαϊκιστικές κυβερνήσεις έχουν στοχοποιήσει ομοφυλόφιλους συμβάλλοντας στη διάδοση ψευδών μύθων γύρω από τον ιό.

Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να ασκηθεί σκληρή πολιτική και διπλωματική πίεση απέναντι σε χώρες που αναπαράγουν στερεότυπα και κάνουν διακρίσεις σε βάρος μειονοτήτων και ευάλωτων ομάδων, χωρίς να επενδύουν στην εκπαίδευση και την πληροφόρηση γύρω από τον ιό. Δίχως τη βαθιά εμπεδωμένη γνώση και πληροφόρηση και χωρίς μία κουλτούρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων η έρευνα για το AIDS δεν θα μπορέσει να προχωρήσει παραπέρα.
Fabian Schmidt / Δήμητρα Κυρανούδη
Πηγή: Deutsche Welle