Λιγότερο μεταδοτικές οι μεταλλάξεις του AIDS

Προκειμένου ο ιός του AIDS να προσβάλει το εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος, πρέπει να διαπεράσει τo βλεννογόνο ώστε να καταλήξει στο αίμα και ακολούθως να αρχίσει να πολλαπλασιάζεται. Αυτό φαίνεται να το καταφέρνουν οι λιγότεροι τύποι ιών του AIDS, όπως καταδεικνύει νέα έρευνα με επικεφαλής τον αμερικανό επιστήμονα Έρικ Χάντερ από το Emory Vaccine Center στην Ατλάντα των ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας λαμβάνουν υπόψη τους την παρατήρηση ότι κατά μέσο όρο μόλις στο 1% του συνόλου των περιπτώσεων καταγράφηκε μετάδοση του ιού του AIDS από οροθετικούς στους ερωτικούς τους συντρόφους. Αντιθέτως η κοινή χρήση συριγγών επιτρέπει στον ιό να εισχωρήσει απευθείας στο αίμα.

«Ο ιός του AIDS μεταλλάσσεται σαν τρελός», σχολιάζει στην DW ο Τζόναθαν Κάρλσον από το ερευνητικό κέντρο Microsoft Research στο Ρέντμοντ της Ουάσιγκτον. Ως εκ τούτου κάθε φορέας του ιού φέρει στο σώμα του πολλά είδη του ιού. Μέσω των διαρκών μεταλλάξεων του γενετικού υλικού και της εξωτερικής του μορφής ο ιός κατορθώνει να αιφνιδιάζει συνεχώς το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, οι μεταλλάξεις του ιού είναι λιγότερο μεταδοτικές συγκριτικά με τους τύπους που βρίσκονται γενετικά πιο κοντά στην πρωταρχική μορφή του ιού.

Πιο ευπρόσβλητες οι γυναίκες

Όπως διευκρινίζει στην DW ο Έρικ Χάντερ, «στην περίπτωση κάποιου που μόλις προσβλήθηκε, ο κίνδυνος να μεταδώσει τον ιό στον σύντροφό του είναι κατά 10-15 φορές υψηλότερος συγκριτικά με χρόνιους φορείς του ιού». Ο Έρικ Χάντερ υπογραμμίζει ωστόσο ότι όλα αυτά είναι μόνο στατιστικά στοιχεία. Πρόκειται, όπως λέει, για μέσους όρους που βασίζονται σε πιθανότητες. Για μεμονωμένες περιπτώσεις δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις, με αποτέλεσμα έστω και μία σεξουαλική επαφή να αρκεί τελικά για να προσβληθεί κανείς από τον θανατηφόρο ιό.

Οι ερευνητές παρακολουθούσαν για διάστημα άνω των 10 ετών ζευγάρια στην Ζάμπια, στα οποία ο ένας εκ των δύο συντρόφων ήταν φορέας του AIDS. Παρά τις οδηγίες ασφαλείας για την αποτροπή της μετάδοσης του ιού, κατά τη διάρκεια των 10 ετών καταγράφηκαν 137 περιπτώσεις μετάδοσης. Οι ερευνητές συνέκριναν τους τύπους των μεταδιδόμενων ιών με τον αρχικό τύπο τους. Μεταξύ άλλων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες είναι πιο ευπρόσβλητες μέσω σεξουαλικής επαφής σε σχέση με τους άνδρες. «Είναι δυσκολότερο να διαπεράσει ο ιός το βλεννογόνο ενός άνδρα» σημειώνει ο Χάντερ. Ωστόσο, άνδρες που έχουν υποστεί λοίμωξη στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, η οποία αποδυναμώνει το βλεννογόνο, διατρέχουν και αυτοί αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό του AIDS. Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από μεταλλάξεις του ιού, καθώς ακόμη και οι πιο αδύναμες μορφές του AIDS εισχωρούν ευκολότερα στο αίμα τους. Αυτό σημαίνει ταυτόχρονα ότι όταν προσβάλλονται οι άνδρες από AIDS, τότε ο τύπος του ιού είναι κατά κανόνα πολύ πιο επικίνδυνος.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα συμπεράσματα της νέας έρευνας θα βοηθήσουν στη μάχη καταπολέμησης του θανατηφόρου ιού. Όπως εξηγούν, αν κατορθώσουν μέσω κάποιου εμβολίου ή φαρμάκων να αποδυναμώσουν τον ιό μειώνοντας τις πιθανότητες μετάδοσής του μέσω σεξουαλικής επαφής, ενδεχομένως θα περιοριζόταν η εξάπλωσή του.
Πηγή: Deutsche Welle - Brigitte Osterath, Άρης Καλτιριμτζής