Οι δαπάνες Υγείας στο επίκεντρο της συνάντησης Βορίδη-τρόικα

Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με την τρόικα.

Στις επαφές με την τριμερή τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα της παρακολούθησης των δαπανών στον χώρο της υγείας.

Ειδικότερα, πρόκειται για τις δαπάνες που αφορούν, στη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών (σε πρώτη φάση ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ), στις εισφορές του ΕΟΠΥΥ από τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να τηρείται ο προϋπολογισμός του, και στις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα

Το θέμα της διάθεσης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) μετατέθηκε για τις διαπραγματεύσεις του φθινοπώρου, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η μελέτη από διεθνές ινστιτούτο για την καταγραφή των τιμών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στη συγκεκριμένη αγορά.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν εκ νέου την αύξηση στην κατανάλωση των γενοσήμων φαρμάκων, καθώς η κατανάλωσή τους είναι τώρα στο 18%- 20% του συνόλου, ενώ θεωρείται ανέφικτος ο στόχος που έχει τεθεί για ποσοστό 60% έως το τέλος του έτους.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Υγείας ανέφερε, αμέσως μετά τη συνάντηση, ότι συζητήθηκαν τα οικονομικά της υγείας, οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων και η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, με κυρίαρχο από ελληνικής πλευράς να είναι «η τήρηση του προϋπολογισμού υγείας, χωρίς να διαλύεται το σύστημα περίθαλψης».

Λύση στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια.

Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν πολύωρη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, κατά την οποία παραπέμφθηκαν όλα τα ανοιχτά ζητήματα για τα εργασιακά στην αξιολόγηση του φθινοπώρου.

«Η κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένο σχέδιο και συνεχίζει με συγκεκριμένη στρατηγική», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφορικά με τις αντιρρήσεις της τριμερούς στην επιδίωξη της Αθάνας για χαλάρωση της υπερφορολόγησης.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ