Πόσο κοντά είναι η διάγνωση του Alzheimer με μια απλή εξέταση αίματος

Οι επιστήμονες στο King?s Kollege του Λονδίνου ερευνούν συνολικά 26 διαφορετικά είδη πρωτεϊνών, για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι συνδέονται με το Αλτσχάιμερ. Συνολικά 1148 ασθενείς συμμετείχαν στην έρευνα, εκ των οποίων οι 476 έχουν ήδη εκδηλώσει Αλτσχάιμερ, ενώ άλλοι 220 παρουσιάζουν ήπιες νοητικές διαταραχές (MCI). Σε ένα πρώτο βήμα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι δεκαέξι διαφορετικές πρωτείνες φαίνεται να αποτελούν δείκτες για εκδήλωση νοητικών διαταραχών, ενώ σε ένα δεύτερο βήμα προσπαθούν να κατανοήσουν, κατά πόσον μία ήπια γνωστική διαταραχή που έχει ήδη διαγνωστεί, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε Αλτσχάιμερ.

Αναλύοντας το ιστορικό 51 από τους ασθενείς, οι επιστήμονες εστίασαν τελικά το ενδιαφέρον τους σε δέκα διαφορετικούς βιοδείκτες. «Οι περισσότεροι από εμάς έχουν τις συγκεκριμένες πρωτείνες στο αίμα τους, αλλά αυτό από μόνο του δεν σημαίνει κάτι. Αυτό που έχει σημασία για τη διάγνωση είναι η συγκέντρωση των πρωτεϊνών» λέει στην Deutsche Welle ο Κρίστοφερ Πηρς, διευθυντής της εταιρίας Proteimics, κατ΄εντολήν της οποίας γίνεται η σχετική έρευνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ακρίβεια της πρόβλεψης για μελλοντική εκδήλωση Αλτσχάιμερ πλησιάζει το 87%.

Πολύτιμη η έγκαιρη διάγνωση

 Οι νοητικές διαταραχές αρχίζουν πολύ πριν την εκδήλωση και διάγνωση της νόσου.
Οι νοητικές διαταραχές αρχίζουν πολύ πριν την εκδήλωση και διάγνωση της νόσου.
Μακροπρόθεσμος στόχος των ερευνητών είναι να αναπτύξουν ένα απλό τεστ αίματος, που θα υποδεικνύει τη μελλοντική εκδήλωση Αλτσχάιμερ.

Για να γίνει αυτό όμως, θα έπρεπε να συμμετάσχουν στις σχετικές έρευνες τουλάχιστον 5.000 με 10.000 ασθενείς, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Το κύριο πρόβλημα στην αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ είναι η έλλειψη έγκαιρης διάγνωσης, παρότι η ασθένεια αρχίζει να επηρεάζει τις νοητικές λειτουργίες αρκετά χρόνια πριν τελικά εκδηλωθεί. Αυτός είναι και ο λόγος που η όποια θεραπεία έρχεται πολύ αργά. Επιπλέον, πολλοί από εκείνους που ήδη νοσούν δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις σχετικές έρευνες, καθώς η εκφυλιστική νόσος έχει προχωρήσει τόσο πολύ που δεν επιτρέπει τη χορήγηση των απαραίτητων φαρμάκων.

Ο Τζέιμς Πίκετ, συνεργάτης της βρετανικής Εταιρίας για τη νόσο Αλτσχάιμερ (Alzheimer/s Society UK) διατυπώνει πάντως ορισμένες επιφυλάξεις: «Εάν η ακρίβεια της πρόβλεψης κυμαίνεται πράγματι γύρω στο 90%, το ποσοστό αυτό μάλλον δεν είναι αρκετό. Πάντως θα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη της έρευνας», επισημαίνει.

Πηγή: Deutsche Welle - Fabian Schmidt, Γιάννης Παπαδημητρίου