Κλείσιμο

Ταλαιπωρία από το νέο πλαφόν στη συνταγογράφηση

Ταλαιπωρία σε γιατρούς και ασφαλισμένους έχει προκαλέσει το νέο σύστημα συνταγογράφησης φαρμάκων που άρχισε να ισχύει από τις 7 Ιουλίου. Σύμφωνα με το νέο πλαφόν που έχει επιβληθεί, κάθε γιατρός έχει ένα μέσο ποσό φαρμάκων που μπορεί να συνταγογραφεί ανά ασθενή κάθε μήνα. Το πλαφόν καθορίζεται από παράγοντες όπως η ειδικότητα του γιατρού και η γεωγραφική περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται. Όπως καταγγέλλουν οι γιατροί το νέο σύστημα δημιουργεί στρεβλώσεις και ασθενείς δύο ταχυτήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παθολόγοι στην Αττική μπορούν να συνταγογραφούν σε κάθε ασθενή φάρμακα αξίας έως 57 ευρώ το μήνα, οι καρδιολόγοι έως 40 ευρώ και οι ορθοπεδικοί έως 28 ευρώ.

Όποιος γιατρός υπερβαίνει το πλαφόν που του έχει τεθεί, ενημερώνεται με μήνυμα από τη ΗΔΙΚΑ, αλλά δεν διακόπτεται αμέσως η σύμβασή του. Σε περίπτωση επανειλημμένης υπέρβασης θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στον ΕΟΠΥΥ και εάν αυτές δεν είναι επαρκείς κινδυνεύει με κυρώσεις.

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση του Μάκη Βορίδη, από το πλαφόν εξαιρούνται οι χρόνιοι νεφροπαθείς τελικού σταδίου, ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια, μεταμοσχευθέντες, καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς τελικού σταδίου, θαλασσαιμικοί και πάσχοντες από κυστική ίνωση.

Ο ΕΟΠΥΥ, μάλιστα, διευκρινίζει πως πέρα από τις εξαιρέσεις της ΥΑ, με απόφαση του Προέδρου του Οργανισμού, δύνανται να εξαιρούνται επιπλέον κατηγορίες ασθενών και ειδικές κατηγορίες ιατρών, μετά από γνωμοδότηση της Ειδικής Επταμελούς Επιτροπής.

Ο Πανελλήνιος
Ιατρικός Σύλλογος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προσφεύγουν εκ νέου στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του πλαφόν, με στόχο να ακυρωθεί η Υπουργική Απόφαση που όπως λένε μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχάλης Βλασταράκος, δήλωσε σχετικά: «Ο ΠΙΣ προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την αναστολή και ακύρωση του νέου ¨αστυνομικού¨ μέτρου του πλαφόν συνταγογράφησης, που περιορίζει την ιατρική λειτουργία, καθιστά τους ιατρούς ομήρους λογιστικών προσεγγίσεων και δυσκολεύει τους ασθενείς να λάβουν την αναγκαία για την υγεία τους φαρμακευτική περίθαλψη».

Σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ αναφέρει «Ο ΙΣΑ ΔΕΝ είναι ενάντια στον έλεγχο εν γένει, είναι όμως ενάντια όταν ο έλεγχος στηρίζεται ΜΟΝΟ σε λογιστικά στοιχεία. Ο εξορθολογισμός και η εξυγίανση της υγείας θα επιτευχθεί θέτοντας πρωτίστως τους πυλώνες του ελέγχου, υλοποιώντας την συνταγογράφηση βάσει διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών (guidelines) και την θέσπιση πρωτοκόλλων διαγνωστικών – θεραπευτικών, έτσι ώστε να καθιστά αδύνατη την μετακύλιση του βάρους στον ίδιο τον ασθενή της επιλογής του φαρμάκου του.»
Πηγή: Λουίζα Κροντήρη