Προσφυγή φαρμακοβιομηχανιών στο ΣτΕ κατά του πλαφόν στα φάρμακα

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) ζητώντας να ακυρωθεί, ως αντισυνταγματική και παράνομη, η απόφαση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ που καθορίζει το ανώτατο πλαφόν συνταγογράφησης γενόσημων φαρμάκων.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, με την από 29ης Απριλίου απόφαση του, έθεσε συγκεκριμένα όρια δαπάνης των φαρμάκων που μπορεί να γράφει ένας γιατρός ανά ασφαλισμένο κάθε μήνα και τα οποία εξαρτώνται από την ειδικότητά του και την περιφερειακή ενότητα της χώρας στην οποία δραστηριοποιείται.

Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι από την καθιέρωση του πλαφόν απειλείται η δημόσια υγεία μεγάλης ομάδας πληθυσμού, η οποία πρέπει να λαμβάνει συνεχώς και αδιαλείπτως φάρμακα στενού θεραπευτικού εύρους.

Ακόμη, αναφέρει ότι στην επίμαχη απόφαση δεν υπάρχουν τα επιστημονικά - ιατρικά κριτήρια για τον καθορισμό των ορίων συνταγογράφησης των γενοσήμων φαρμάκων με συνέπεια ο καθορισμός του πλαφόν να είναι αυθαίρετος και αντίθετός στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, αλλά και στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Επίσης, ο ΣΦΕΕ υποστηρίζει ότι η επίμαχη απόφαση παραβιάζει το άρθρο 21 του Συντάγματος, καθώς θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, την στιγμή μάλιστα, που η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι δυνατή με άλλες μεθόδους.
Πηγή: skai.gr