"Όχι" σε 24ωρη απεργία "ναί" σε αιφνιδιαστικές κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί

Απορρίφθηκε από την Ολομέλεια των προέδρων του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου η πρόταση για 24ωρη απεργία την Πέμπτη, με αιχμή τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15,7% μεσοσταθμικά που αποφάσισε το υπουργείο Υγείας. 

Πάντως, οι φαρμακοποιοί έκαναν λόγο για αιφνιδιαστικές κινητοποιήσεις, και κατήγγειλαν την κυβερνητική πολίτικη και την πολίτικη του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη. διαμηνύοντας ότι παραμένουν σε εγρήγορση και ότι δεν θα αποδεχθούν άλλα μέτρα σε βάρος των φαρμακείων, που ωφελούν αποκλειστικά τους φαρμακοβιομήχανους και όχι τον ΕΟΠΥΥ και τους ασφαλισμένους.

Σε συνεδρίασή τους οι πρόεδροι των φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας έδωσαν διορία για την ικανοποίηση των αιτημάτων του κλάδου, μέχρι την έναρξη εφαρμογής της επίμαχης υπουργικής απόφασης.

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη Γενική συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να συζητηθεί και το εν λόγω θέμα.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ διατύπωσε τις ακόλουθες προτάσεις για τη στήριξη των φαρμακείων:

- Να υπάρξει συνεργασία των νομικών του ΠΦΣ και της ΟΣΦΕ για τη νομοθέτηση υποχρεωτικής έκπτωσης της φαρμακευτικής βιομηχανίας προς τις φαρμακαποθήκες με την υποχρέωση αυτή να καταλήγει στα φαρμακεία.
- Να αναδειχθεί το πάγιο αίτημα για οριστική λύση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων από το 2010, που ξεπερνούν τα 90 εκατομμύρια ευρώ. Να υποβληθούν μηνύσεις κατά των υπευθύνων της καθυστέρησης.
- Να θεσμοθετηθεί υπερωριακή αμοιβή για τις αργίες και τις διανυκτερεύσεις των φαρμακείων.
- Να οριστεί ωράριο λειτουργίας φαρμακείων έως 48 ώρες την εβδομάδα (ανώτατο ώριο όπως συμβαίνει σε άλλα κράτη της ΕΕ) και υποχρέωση πρόσληψης φαρμακοποιού για τη λειτουργία πέραν των 48 ωρών.

Να νομοθετηθούν:

- Το πλαίσιο ηλεκτρονικών πωλήσεων μέσω των φαρμακείων, με φορέα πιστοποίησης τον ΠΦΣ
Κίνητρα συστεγάσεων και συνενώσεων φαρμακείων.

- Το rebate να υπολογίζεται ανάλογα με τον αριθμό των συστεγασμένων φαρμακείων.
- Να οριστούν νέες τιμές για τις φαρμακοτεχνικές εργασίες (παρασκευή φαρμάκων κ.τ.λ.)

Ο ΠΦΣ αντιδρά και στην απελευθέρωση της πώλησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ (ΜΗΣΥΦΑ).
Πηγή: skai.gr