Φαρμακοποιοί: Δεν θα γίνουμε "Ιφιγένεια" για την εκταμίευση της δόσης

Εικοσιτετράωρη απεργία των φαρμακείων, και συγκέντρωση διαμαρτυρίας την επόμενη Πέμπτη έξω από το υπουργείο Υγείας οπότε θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στελεχών του υπουργείου με την τρόικα, πρότεινε η πλειοψηφία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στην έκτατη συνεδρίαση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της πλειοψηφούσας παράταξης Κυριάκος Θεοδοσιάδης «οι φαρμακοποιοί δεν θα γίνουμε ‘Ιφιγένεια’ για να εκταμιευτεί μια ακόμη δόση, προσανατολιζόμαστε σε κινητοποιήσεις.»

Ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών από το 21% στο 19% εάν συνυπολογισθεί το rebate -υποχρεωτική έκπτωση που πρέπει να καταβάλουν οι φαρμακοποιοί.

Στις συνολικές πωλήσεις θα συμπεριλαμβάνονται και τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), τα οποία θα μπορούν πλέον να πωλούνται από τα φαρμακεία, αλλά με ποσοστό κέρδους που δεν θα ξεπερνά το 3%, παρότι οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για 5%.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η εξέλιξη αυτή «ρίχνει» το συνολικό ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών από 19% στο 15,6%, ενώ η τρόικα πίεζε για 15%.

Ο ΠΦΣ αντιδρά και στην απελευθέρωση της πώλησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ (ΜΗΣΥΦΑ).
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ