Επαναφορά του πλαφόν στη συνταγογράφηση από τον Γεωργιάδη

Με μια παραλλαγή επαναφέρει ο Άδωνις Γεωργιάδης το πλαφόν στη συνταγογράφηση, το οποίο υπενθυμίζεται ότι είχε καταπέσει προσωρινά στο ΣτΕ με αποτέλεσμα να εκτροχιαστεί η φαρμακευτική δαπάνη για τον Απρίλιο κατά 20 εκατ. ευρώ.

Νέα υπουργική απόφαση του κ. Γεωργιάδη καθορίζει το ελάχιστο ποσοστό γενόσημων φαρμάκων που πρέπει να συνταγογραφεί ο κάθε γιατρός, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η χρήση των γενοσήμων να ανέλθει στο 60%. Το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν θα επιτρέπει, πλέον, στο γιατρό να συνταγογραφεί φάρμακα που τον κατατάσσουν κάτω από το καθορισμένο ελάχιστο ποσοστό συνταγογράφησης γενοσήμων.

Κατά την εκτέλεση των συνταγών οι φαρμακοποιοί υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν στον ασθενή, για κάθε συνταγή συγκεκριμένης δραστικής ουσίας χωριστά, το φάρμακο με την χαμηλότερη τιμή και το ποσό συμμετοχής που του αντιστοιχεί. Εφόσον ο ασθενής επιλέξει ακριβότερο φάρμακο, θα πληρώνει τη διαφορά και ο φαρμακοποιός οφείλει πριν την εκτέλεση της συνταγής να ενημερώσει τον ασθενή για το σύνολο της συμμετοχής του.

Με την ίδια υπουργική απόφαση, καθορίζονται και τα όρια της φαρμακευτικής δαπάνης για κάθε γιατρό. Τα όρια θα καθορίζονται ανάλογα με την ειδικότητα του γιατρού, τον αριθμό των ασθενών του, την Περιφερειακή Ενότητα της χώρας όπου έχει έδρα και τον μήνα του έτους (εποχικότητα).

Η ΗΔΙΚΑ θα ενημερώνει καθημερινά τον ιατρό για την ύπαρξη ή όχι υπέρβασης, καθώς και το ποσοστό αυτής, υπολογίζοντας σε ημερήσια βάση τον αριθμό των διαφορετικών ασθενών και τον προκαθορισμένο μέσο όρο της δαπάνης τους. Σε περίπτωση επανειλημμένης υπέρβασης ο ιατρός θα καλείται από τον ΕΟΠΥΥ να δικαιολογήσει τη συνταγογράφησή του. Εάν δεν δώσει ικανοποιητικές εξηγήσεις ενδέχεται να του επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις.

Οι γιατροί από την πλευρά τους, αναμένουν τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν με το νέο μέτρο θα ικανοποιείται η πρόσβαση όλων των ασθενών στα φάρμακα ή όχι. Εάν και με το νέο μέτρο δρομολογούνται, όπως λένε, οριζόντιες διαδικασίες που προκαλούν αδικίες σε βάρος ασθενών και γιατρών, τότε θα καταθέσουν και πάλι αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ.
Πηγή: Λουίζα Κροντήρη