Γεωργιάδης: Μικρότερη συμμετοχή στους ασφαλισμένους για τα φάρμακα από σήμερα

Μικρότερη συμμετοχή, κατά 2% με 2,5%, θα πληρώνουν από σήμερα οι ασφαλισμένοι για τα φάρμακά τους, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σήμερα η συμμετοχή του φθάνει το 26%.

Η μείωση, σύμφωνα με το υπουργείο Yγείας, προκύπτει από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της ασφαλιστικής τιμής των φάρμακων που είναι η τιμή την οποία αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.

Επίσης θα υπογράφει εντός  υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία τα φάρμακα υψηλού κόστους πχ αυτά για τους καρκινοπαθείς, θα διατίθενται και πάλι, υπό προϋπόθεσης, μέσω των ιδιωτικών φαρμακειών , ενώ μέχρι τώρα δίνονταν μόνο μέσω των φαρμακειών του ΕΟΠΥΥ.

Μεταξύ των προϋποθέσεων που τίθενται είναι η μηνιαία κατανάλωση να μην ξεπερνά τις 20 χιλιάδες ευρώ ανά φαρμακείο.

Ο ΕΟΠΥΥ θα έχει τη δυνατότητα να διακόπτει την προμήθεια κάποιου φαρμάκου αν διαπιστώνει υπερκατανάλωση.

Παράλληλα, θα περιλαμβάνονται στη θετική λίστα φάρμακων, στα φάρμακα δηλαδή που αποζημιώνονται, 30 με 40 καινοτόμα φάρμακα, τα οποία κυκλοφορούν ήδη σε 10 χώρες της ΕΕ αλλά όχι στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον υπουργό υγείας, ο οποίος επικαλέσθηκε στοιχεία από το πρόγραμμα ΑΤΛΑΣ οι ανασφάλιστοι στην Ελλάδα είναι λιγότεροι από 2 εκατομμύρια, δηλαδή λιγότεροι από τις εκτιμήσεις.
Πηγή: Λουίζα Κροντήρη, Newsdesk ΣΚΑΪ