Έρευνες για οικονομικές ατασθαλίες στις μονάδες ψυχικής υγείας

Ενδεχόμενες οικονομικές ατασθαλίες στις μονάδες ψυχικής υγείας έφεραν στο προσκήνιο οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που έκανε το υπουργείο υγείας για το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Από τις διασταυρώσεις των ΑΜΚΑ των ασθενών, προέκυψε ότι στους 18 από τους συνολικά 65 φορείς (Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) που ελέγχθηκαν το 18,2% των ατόμων που κάνουν χρήση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας επισκέπτονται την ίδια ημέρα διαφορετικά κέντρα που πολλές φορές είναι στην επαρχία και στην Αθήνα, ενώ ένα 43% επισκέπτεται γενικά διαφορετικά Κέντρα Ημέρας.

Επίσης, το 38,8% των ασθενών, ενώ νοσηλεύονται ως εσωτερικοί σε οικοτροφεία και σε ξενώνες – πολλοί από αυτούς μάλιστα με βαριά νοητική στέρηση – ταυτόχρονα κάνουν χρήση υπηρεσιών ψυχικής υγείας και από κέντρα ημέρας.

Παράλληλα, ένα ποσοστό 3% των ασθενών φαίνεται να διαμένει, ταυτόχρονα, σε διαφορετικές Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στεγαστικού τύπου, τις ίδιες ημέρες, του ίδιου μήνα.

Η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή, έκανε λόγο για διπλές παροχές επισημαίνοντας ότι υπάρχει ακόμα και ένα ποσοστό 12% όπου το ΑΜΚΑ δεν ταυτοποιείται με φυσικό πρόσωπο.

«Αυτός ήταν ο πρώτος έλεγχος που έγινε με βάση το ΑΜΚΑ και εν συνεχεία, όπως αντιλαμβάνεστε, θα προχωρήσουμε σε ελέγχους επιτοπίως αλλά και σε ελέγχους των παραπεμπτικών των γιατρών. Θα σας πω χαρακτηριστικά ότι υπάρχει περίπτωση ασθενούς που έχει γεννηθεί το 1931 και καταγράφεται ότι καθημερινά κάνει γιόγκα και γυμναστική. Θα ενεργοποιηθεί το ΣΕΥΠ, η Επιτροπή Διοικητικού και Οικονομικού Ελέγχου και βεβαίως ο πλήρης φάκελος θα σταλεί και στην εισαγγελία», δήλωσε η κ. Μαρκή.

Το υπουργείο δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει το μέγεθος της ενδεχόμενης οικονομικής ζημίας, παρόλα αυτά σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει ένας νοσηλευόμενος σε ένα κέντρο ημέρας στοιχίζει το μήνα 5.000 ευρώ, ενώ ένας εσωτερικός σε ξενώνα ή οικοτροφείο15.000 ευρώ.

Τα χρήματα που κατευθύνονται στις μονάδες ψυχικής υγείας προέρχονται από τον εθνικό προϋπολογισμό και από το ΕΣΠΑ.

Απάντηση από την «Αργώ»

Για παραπλανητικά και δήθεν αληθή στοιχεία κάνει λόγο το Δίκτυο Φορέων για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Ψυχική Υγεία «Αργώ», σημειώνοντας πως παραδοσιακά οι παράγοντες του υπουργείου Υγείας θέτουν θέμα κακοδιαχείρισης στο χώρο της ψυχικής υγείας όταν επίκειται ψαλίδισμα των κονδυλίων που κατευθύνονται προς αυτές.

Όπως επισημαίνει το Δίκτυο, τα Κέντρα Ημέρας με την υπογραφή μάλιστα υπουργικών αποφάσεων από την ίδια την κ. Μακρή, μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και στους ενοίκους στεγαστικών δομών.

Επιπλέον σημειώνεται ότι δεν υπάρχει καμία απαγόρευση στο εάν πχ ένας ασθενής συμμετέχει σε ένα κέντρο ημέρας σε ομάδες απασχόλησης και σε ένα άλλο σε μια θεραπευτική ομάδα, γεγονός που εξηγεί γιατί κάποιοι ασθενείς εμφανίζονται να επισκέπτονται διαφορετικά κέντρα ημέρας.

Στην ανακοίνωσή του το Δίκτυο Αργώ καταλήγει:

«Σχετικά με το κόστος των υπηρεσιών, αυτό καθορίστηκε ρητά από 3 σχετικές υπουργικές αποφάσεις πέρυσι μετά από παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο πλαίσιο αυτό το κόστος ενός ενοίκου σε ένα οικοτροφείο έχει ορισθεί ρητά στα 92€ ανά ημέρα/2760€ περίπου τον μήνα, κόστος που περιλαμβάνει εκτός των άλλων την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την φιλοξενία. Από πού προκύπτει ότι ένας ένοικος σε οικοτροφείο των ΝΠΙΔ κοστίζει 15.000 € περίπου; Γιατί έχει παραποιηθεί;»
Πηγή: Λουίζα Κροντήρη