Μελέτη συνδέει τη μείωση των βιαιοπραγιών με την αύξηση της τιμής του αλκοόλ

Η αύξηση της τιμής του αλκοόλ συνέβαλε εν μέρει στη μείωση των βίαιων ενεργειών στην Αγγλία και την Ουαλία, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ στην οποία διαπιστώνεται ότι οι βιαιοπραγίες μειώθηκαν κατά 12% το 2013.

Ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάστηκε να νοσηλευτούν μετά από επιθέσεις που δέχτηκαν μειώθηκε επίσης πέρσι, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, επισήμαναν οι ερευνητές του ουαλικού πανεπιστημίου που συνδέουν τη μείωση αυτή με την υποχώρηση του φαινομένου της σκόπιμης υπερκατανάλωσης αλκοόλ, του λεγόμενου binge drinking.

Το φαινόμενο αυτό "είναι πλέον λιγότερο συχνό και ο αριθμός των νέων που δεν πίνουν αλκοόλ αυξήθηκε σημαντικά", εξήγησε ο καθηγητής Τζόναθαν Σέπαρντ, ο συντονιστής της μελέτης. "Παρατηρούμε επίσης ότι το αλκοόλ ακρίβυνε μετά το 2008, μετά από μια δεκαετία μείωσης της τιμής του", συνέχισε.

Μεταξύ 2008-2011 η κατανάλωση αλκοόλ κατ' άτομο μειώθηκε στη Βρετανία στα 10 λίτρα ετησίως, από 10,8 λίτρα που ήταν παλαιότερα.

Στην έκθεσή τους οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι μειώθηκαν τα εισοδήματα των ατόμων ηλικίας 18-30 ετών, δηλαδή της κατηγορίας του πληθυσμού που "εμπλέκεται περισσότερο σε βιαιοπραγίες".

Ο Τζόναθαν Σέπαρντ τόνισε ότι οι περιοχές όπου παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη μείωση περιστατικών βίας είναι εκείνες όπου εφαρμόζονται προγράμματα πρόληψης. "Πιστεύω ότι είναι σε εξέλιξη μια πολιτισμική αλλαγή. Η συμπεριφορά του ενός προς τον άλλο έχει βελτιωθεί την τελευταία 15ετία", είπε από την πλευρά του ο Μάικ Χαφ, καθηγητής εγκληματολογίας στο Κολέγιο Μπίρμπεκ του Λονδίνου.

Πηγή: skai.gr