Σε ΜΕΘ ο 69χρονος που έχει χτυπηθεί από τον MERS

Σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Σωτηρία» νοσηλεύεται, διασωληνωμένος, ο 69χρονος Έλληνας, μόνιμος κάτοικος Σαουδικής Αραβίας, που έχει προσβληθεί από το κοροναϊό MERS.

Οι ιατροί χαρακτηρίζουν την κατάστασή του κρίσιμη.

Εν τω μεταξύ, εντοπίστηκε ο οδηγός του ταξί που μετέφερε από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αμφιάλη τον 69χρονο, μετά την άφιξή του από τη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Ο αυτοκινητιστής δεν φαίνεται να έχει παρουσιάσει συμπτώματα της νόσου.

Σε καραντίνα βρίσκονται η σύζυγος του 69χρονου, η οποία δεν έχει προσβληθεί από τον ιό, καθώς και επιβάτες που κάθονταν σε κοντινές θέσεις με τον 69χρονο κατά τη διάρκεια της πτήσης που τον έφερε στην Αθήνα.

Εν τω μεταξύ, 13 νέα κρούσματα του κοροναϊού MERS και τρεις νέοι θάνατοι ανακοινώθηκαν στη Σαουδική Αραβία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, τονίζοντας ωστόσο ότι η ασθένεια δεν έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας.

Οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε 79.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Αμπντάλα αλ Ράμπια, από τα 13 νέα περιστατικά, τα επτά νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην Τζέντα, τέσσερα στο Ριάντ, ένα στη Μεδίνα και ένα στο Νατζράν.

Συνολικά 244 άνθρωποι έχουν ασθενήσει μέχρι σήμερα από τον κοροναϊό του αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS).

Ο κ. Ράμπια διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα που λαμβάνουν οι Αρχές για την αντιμετώπιση της ασθένειας είναι σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Σημείωσε μάλιστα ότι είναι «καλό σημάδι» ότι δεν έχουν παρουσιαστεί κρούσματα μεταξύ μικρών μαθητών.

Το υπουργείο έχει επίσης ζητήσει από πέντε διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες να συνεργαστούν με τις Αρχές της Σαουδικής Αραβίας ούτως ώστε, με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής για την ασθένεια, να παραχθεί ένα εμβόλιο για την αντιμετώπισή της.

Ο κοροναϊός MERS θεωρείται πιο θανατηφόρος αλλά όχι τόσο μολυσματικός όσο ο ιός SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) που προκάλεσε τον θάνατο 800 ανθρώπων σε όλον τον κόσμο το 2003.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ