Κορονοϊός MERS: Δύο ακόμα θύματα στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας

Δύο μετανάστες οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό ο οποίος προκαλεί το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) απεβίωσαν στη Τζέντα, την μεγαλούπολη που αποτελεί το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο της δυτικής Σαουδικής Αραβίας, ενώ διαγνώστηκαν παράλληλα ακόμη πέντε κρούσματα, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Οι νέοι θάνατοι αύξησαν σε 76 τον απολογισμό των θυμάτων του κορονοϊού στη Σαουδική Αραβία, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από το MERS σε παγκόσμιο επίπεδο, με 231 κρούσματα, σύμφωνα με τις σαουδαραβικές αρχές.

Στον τελευταίο του απολογισμό, ο οποίος δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε ότι έχει ενημερωθεί για συνολικά 243 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης παγκοσμίως, τα 93 εκ των οποίων ήταν μοιραία.

Ανάμεσα στα πέντε νέα κρούσματα τα οποία διαγνώστηκαν στη Τζέντα τα δύο είναι δύο ξένοι γιατροί ηλικίας 54 ετών.

Ο κορονοϊός MERS θεωρείται ότι ανήκει στην οικογένεια του ιού που ευθύνεται για το Οξύ και Σοβαρό Σύνδρομο του Αναπνευστικού συστήματος (SARS), που είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Ασία και προσέβαλε 8.273 ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο εκ των οποίων απεβίωσαν περίπου 800.

Τα πρώτα κρούσματα MERS είχαν καταγραφεί στο ανατολικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, αλλά το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί στη Τζέντα, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Στο μεταξύ, τον οδηγό του ταξί που μετέφερε τον ασθενή που πάσχει από ιογενή λοίμωξη – πνευμονία με κορονοϊό (MERS), από το Αεροδρόμιο ‘’Ελευθέριος Βενιζέλος’’, με προορισμό την περιοχή Αμφιάλης Κερατσινίου μεταξύ των ωρών 14:30 – 16:30 (17 Απριλίου) αναζητεί το ΚΕΕΛΠΝΟ

Το Κέντρο παρακαλεί τον οδηγό του ταξί να επικοινωνήσει με το Κ/ΕΠΙΧ – ΚΕΕΛΠΝΟ στα τηλεφωνικά νούμερα: 210 5212054 και 210 5212000 στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της ιχνηλάτησης όλων των επαφών του ασθενούς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του από την Αραβική χερσόνησο έως την Ελλάδα.

Πηγή: skai.gr