Γεωργιάδης: Υπερβολική η αντίδραση των φαρμακοποιών

Υπερβολική χαρακτήρισε την απόφαση των φαρμακοποιών για κινητοποιήσεις ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, καλώντας τους να την ξανασκεφτούν, ενώ ξεκαθάρισε ότι το θέμα των φαρμακοποιών και της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, βαρύνει αποκλειστικά το υπουργείο Υγείας.

«Το υπουργείο Υγείας, ως γνωστόν, το τελευταίο διάστημα έκανε μια επίπονη και μακρόχρονη διαπραγμάτευση με την τρόικα για την εφαρμογή των προτάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ όσον αφορά στα φαρμακεία, με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζει και τις δουλειές των φαρμακοποιών για το μέλλον. Η τρόικα έκανε δεκτές σχεδόν όλες τις παρατηρήσεις του υπουργείου Υγείας και η συμφωνία η οποία έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή, εκφράζει την πολιτική μας βούληση» τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι οι φαρμακοποιοί έχουν θέσει και κάποια επιπλέον ζητήματα που αφορούν κλαδικά τους αιτήματα. «Εμείς με πνεύμα καλής συνεννόησης συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση για να δούμε αν μπορούμε να πετύχουμε και κάτι ακόμα καλύτερο από αυτό που αρχικά πετύχαμε» σημείωσε.

Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι η κυβέρνηση εργάζεται προς την κατεύθυνση της επιβίωσης του κλάδου των φαρμακοποιών, αλλά, όπως επισήμανε, «με γνώμονα πάντα και την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών, γιατί η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και όχι μιας μερίδας αυτών». «Η τελική συμφωνία που θα ψηφιστεί από τη Βουλή, να είστε βέβαιοι ότι θα είναι σταθμισμένη έτσι ώστε να προστατεύει τα συμφέροντα αμφοτέρων» υπογράμμισε.

Κατηγορηματικά αντίθετοι στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσαν την Τετάρτη και οι φαρμακοποιοί της Αθήνας (Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών) κατά τη γενική συνέλευσή τους.

Μεταξύ άλλων, αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία τους έως την Κυριακή, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, ενώ δήλωσαν ότι δεν αποδέχονται την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων εντός σούπερ μάρκετ ή άλλων καταστημάτων και επιμένουν ότι η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία.

«Δεν μπορεί το γάλα να πωλείται κατά 34% ακριβότερα στη χώρα μας, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δεν μπορούν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα να είναι κατά 27,6% ακριβότερα» δήλωσε στο μεταξύ ο συναρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ