Φαρμακοποιοί Αθηνών: Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις

Κατηγορηματικά αντίθετοι στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσαν και οι φαρμακοποιοί της Αθήνας (Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών) κατά τη γενική συνέλευσή τους.

Μεταξύ άλλων, αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία τους έως την Κυριακή, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, ενώ δήλωσαν ότι δεν αποδέχονται την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων εντός σούπερ μάρκετ ή άλλων καταστημάτων και επιμένουν ότι η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία.

Σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, Οι φαρμακοποιοί αποδέχονται τις δημιουργούμενες εταιρείες φαρμακείων (ΟΕ, ΕΕ) με το μετοχικό πλειοψηφικό ποσοστό να ανήκει μόνο στον αδειούχο φαρμακοποιό χωρίς να είναι μεταβιβάσιμο. Ωστόσο δεν αποδέχονται την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων εντός σούπερ μάρκετ ή άλλων καταστημάτων.

Ακόμη δεν αποδέχονται, όπως λένε την αλλοίωση των προδιαγραφών ίδρυσης φαρμακείων.
Επιθυμούν τη θεσμική ύπαρξη αποστάσεων μεταξύ φαρμακείων ως παράγοντα αποκέντρωσής τους και διεκδικούν την δημιουργία εταιρειών φαρμακείων από ιδιοκτήτες φαρμακοποιούς.

Ως προς το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, οι φαρμακοποιοί αναφέρουν ότι υιοθετούν τη λειτουργία των φαρμακείων 48 ώρες εβδομαδιαίως μάξιμουμ.

Για τα ΜΗΣΥΦΑ ο ΦΣΑ τονίζει ότι η διάθεσή τους πρέπει να γίνεται μόνο από τα φαρμακεία αλλά και με σταθερή χονδρική και λιανική τιμή.

«Δεν μπορεί το γάλα να πωλείται κατά 34% ακριβότερα στη χώρα μας, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δεν μπορούν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα να είναι κατά 27,6% ακριβότερα» δήλωσε στο μεταξύ ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της όλες τις παρατηρήσεις και είναι διατεθειμένη να ακούσει όλες τις απόψεις, όμως είναι αποφασισμένη να προωθήσει τις αλλαγές που θα οδηγήσουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας στην αγορά, επισήμανε και μέσω του ΣΚΑΪ, ο Κωστής Χατζηδάκης, ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου της συμφωνίας με την τρόικα την Παρασκευή.
Πηγή: skai.gr