Κλείσιμο

Κατέβασαν ρολά από τις 14.30 οι φαρμακοποιοί της Αθήνας

Συνεδριάζουν σε λίγη ώρα οι φαρμακοποιοί της Αθήνας για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας (ΦΣΑ) από τις 14.30 έχουν κατεβάσει ρολά και αναμένεται να επικυρώσουν και τυπικά τη συμμετοχή τους στην απεργία διαρκείας που έχει κηρύξει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) από την Τρίτη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στη συμφωνία με την τρόικα, λέγοντας ότι "περιμένουμε την τελική πρόταση του υπουργείου Υγείας για το θέμα των φαρμακείων."

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης, δεν αλλάζουν ούτε τα πληθυσμιακά κριτήρια, ενώ παραμένει η ρύθμιση να είναι ο ιδιοκτήτης του φαρμακείου φαρμακοποιός.

Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στο πολυνομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι προωθούνται διατάξεις που βάζουν τα φαρμακεία από την «πίσω πόρτα» στα σούπερ μάρκετ και τα παιχνιδάδικα.

Οι αλλαγές του νομοσχεδίου:

Με το άρθρο 2 καταργούνται διατάξεις με αποτέλεσμα να παρέχεται η δυνατότητα:

α) σε έναν φαρμακοποιό να κατέχει όσες άδειες ιδρύσεως φαρμακείου επιθυμεί. 1, 10, ή 100 ακόμη... (ισχύουσα διάταξη : άρθρο 8 του Ν. 5607/1932)
β) σε φαρμακεία να συστεγάζονται με οποιοδήποτε κατάστημα, άρα και με Super market, ιατρεία πολϋιατρεία κλπ. (ισχύουσα διάταξη : άρθρο 13 του Ν. 5607/1932)

- Με το άρθρο 1 επιτρέπεται ένας μη αδειούχος φαρμακοποιός να κατέχει όποιο ποσοστό του εταιρικού κεφαλαίου επιθυμεί σε μία εταιρεία εκμεταλλεύσεως φαρμακείου, ήτοι να κατέχει ακόμη και το 99% και ο αδειούχος το 1%. Και έτσι de facto «νομιμοποιούνται» οι μισθώσεις φαρμακείων...
- Με το άρθρο 4 καταργούνται οι αποστάσεις μεταξύ των φαρμακείων, με προφανές αποτέλεσμα όλα τα φαρμακεία να μεταφερθούν στο κέντρο κάθε πόλης και έξω από τα νοσοκομεία.
Επίσης με τη συλλήβδην κατάργηση των διατάξεων του άρθρου 20 του Ν. 5607/1932 και του άρθρου 7 του Ν. 328/1976, ως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, ανακύπτει μείζον ζήτημα αν επιτρέπεται στα φαρμακεία να μεταφέρονται από τον ένα δήμο σε άλλο. Το χάος που θα προκληθεί σε μια τέτοια περίπτωση είναι προφανέστατο.
- Με το άρθρο 5 καταργούνται τα χωροταξικά κριτήρια ιδρύσεως φαρμακείου, με προφανές αποτέλεσμα κάθε νέος φαρμακοποιός να ανοίγει φαρμακείο μόνο στο κέντρο κάθε πόλης και έξω από τα νοσοκομεία (ισχύουσα διάταξη : άρθρο 36 παρ. 1 του Ν. 3918/2011)...
- Με το άρθρο 6 ακυρώνονται επί της ουσίας και καθίστανται ανενεργές οι εφημερίες, αφού κάθε φαρμακοποιός θα μπορεί, όποτε θέλει και ανέλεγκτα, να ανοίγει και να κλείνει το φαρμακείο του.
- Με το άρθρο 3 καταργείται κάθε έλεγχος επί της λειτουργίας των φαρμακείων, αφού θα μπορούν πια όποτε θέλουν χωρίς προειδοποίηση, να ανοίγουν και κυρίως να κλείνουν για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούν, αδιαφορώντας για την σχετική ενημέρωση των πολιτών (ισχύουσες διατάξεις : παρ. 1 έως και 4 του άρθρου 11 του Ν. 5607/1932).
- Με το άρθρο 7 παρέχεται η δυνατότητα να ιδρυθούν νέα φαρμακεία απέναντι από τα νοσοκομεία, ανεξαρτήτως της δυναμικότητας αυτών.
- Με το άρθρο 11 το φαρμακοπωλείο μπορεί να έχει επιφάνεια ακόμη και 5 τ.μ., αντί των ελάχιστων 30 τ.μ. που ήταν προηγουμένως.

Πάντως, το υπουργείο Υγείας χαρακτηρίζει τις επίμαχες ρυθμίσεις ως ήσσονος σημασίας.
Πηγή: skai.gr