Αφρική: Στους 61 οι νεκροί από το ξέσπασμα του Έμπολα στη Γουινέα

Στους 61 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών στη Γουινέα απο αιμορραγικό πυρετό που οφείλεται στον ιό Έμπολα.

Οι πρώτες αναλύσεις των δειγμάτων που εστάλησαν σο Ινστιτούτο Παστέρ της Λιόν στη Γαλλία έδειξαν ότι τα κρούσματα του αιμορραγικού πυρετού στη νότια Γουινέα οφείλονται στον ιό Έμπολα.

Την ίδια ώρα, στα βόρεια της Λιβερίας, στα σύνορα με τη Γουινέα πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αιμορραγικό ο οποίος υπάρχουν υποψίες πως οφείλεται στον ιό Έμπολα επί συνόλου έξι πιθανών κρουσμάτων.

Τα πρόσωπα αυτά, η εθνικότητα των οποίων δεν διευκρινίστηκε, μετέβησαν από τη νότια Γουινέα στη Λιβερία για να ζητήσουν βοήθεια σε νοσοκομεία στη βόρεια Λιβερία, στην περιοχή Λόφα, ανέφερε ο υπουργός.

Μέχρι σήμερα δεν έχει ανακαλυφθεί καμία θεραπεία, ούτε εμβόλιο για τον ιό Έμπολα, που μεταδίδεται από την άμεση επαφή με το αίμα ή τις σωματικές εκκρίσεις του πάσχοντα. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί από τη σεξουαλική επαφή αλλά και από την επαφή με τα πτώματα. Ο ιός είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά το 1976 στην ΛΔ Κονγκό, κοντά στον Ποταμό Έμπολα.

Οι αρχές της Γουινέας, η επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στη χώρα, ο ΠΟΥ, η UNICEF και μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως τα παραρτήματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) του Βελγίου και της Ελβετίας πασχίζουν κυρίως αυτή τη στιγμή να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ