Εγκαίνια με τους μισούς γιατρούς για τις Mονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ

Την Τετάρτη συγκροτούνται οι επιτροπές παραλαβής των 120 μονάδων του ΠΕΔΥ και μία ημέρα αργότερα, την Πέμπτη, θα τις παραλάβουν αφού συνταχθεί το απαιτούμενο πρακτικό παράδοσης – παραλαβής. Εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού υγείας, Αντώνη Μπέζα, όλο το προσωπικό –που είχε δηλώσει ότι επιθυμεί να υπαχθεί στο νέο φορέα- θα πρέπει να παρουσιαστεί στα ίδια κτηριακά συγκροτήματα, στα οποία ανήκε διοικητικά.

Από ό,τι φαίνεται, οι μονάδες υγείας θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους με σημαντικά μικρότερο αριθμό γιατρών, καθώς από τους σχεδόν 5.000 που υπηρετούσαν αίτηση για να υπαχθούν στο ΠΕΔΥ έκαναν λίγο λιγότεροι από τους μισούς (2.319). Τα κενά θα καλυφθούν με την πρόσληψη επικουρικών γιατρών, μία διαδικασία όμως που ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.

Όπως εκτιμάται, μάλιστα, οι γιατροί των μονάδων δεν θα αρχίσουν να δέχονται ραντεβού με το «καλημέρα», αλλά μετά από μία ή δύο εβδομάδες, αφού πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθούν κάποιες διοικητικές διαδικασίες (πχ. δημοσίευση στο ΦΕΚ των αποφάσεων μετάταξης, υπογραφή πράξης ανάληψης καθηκόντων).

Πώς θα λειτουργούν οι Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ;

Τα πρώην πολυϊατρεία θα ονομάζονται πλέον ΠΕ?Υ-ΜΟΝΑ?Α ΥΓΕΙΑΣ µε το όνομα της κάθε περιοχής (πχ. ΠΕ?Υ-Μονάδα Υγείας Πύλης Αξιού) και θα παρέχουν υπηρεσίες προς όλους ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ικανότητας συµπεριλαµβανοµένων και των ανασφάλιστων πολιτών. Μέχρι να ολοκληρωθεί η λειτουργική ενοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας οι πολίτες δεν θα καταβάλλουν κανενός είδους εξέταστρο ή αμοιβή.

Oι Μονάδες Υγείας θα λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 07.00 έως και τις 19.00 ενώ σταδιακά θα καθοριστούν οι συγκεκριµένες Μονάδες Υγείας κάθε ?.Υ.Πε., οι οποίες θα λειτουργούν µε διευρυµένο ωράριο ή και σε 24ωρη βάση.

Αρχικά οι γιατροί θα εργάζονται σε δύο οκτάωρες βάρδιες από τις 07.00 έως και τις 15.00 ή από τις 11.00 έως και τις 19.00.

Σε κάθε Μονάδα Υγείας, θα υπάρχει τουλάχιστον ένας Ελεγκτής Ιατρός, όπως επίσης και ένας τουλάχιστον Γιατρός Υποδοχής, Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, ο οποίος θα δέχεται χωρίς ραντεβού αποκλειστικά έκτακτα περιστατικά.

Σε όλους τους υπόλοιπους γιατρούς, οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν κλείνοντας τηλεφωνικό ραντεβού, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Όλοι οι γιατροί των Μονάδων Υγείας θα μπορούν να εκδίδουν παραπεµπτικά σηµειώµατα για εξετάσεις, να παραπέµπουν σε ειδικό ιατρό της Μονάδας Υγείας ή σε συµβεβληµένο ιατρό του ΕΟΠΥΥ ή σε ?ηµόσιο Νοσοκοµείο του ΕΣΥ.

Όσον αφορά στους συμβεβλημένους γιατρούς, οι συμβάσεις τους με τον ΕΟΠΥΥ που έληγαν στα τέλη Μαρτίου θα πάρουν 3μηνη παράταση, ενώ σε αυτούς θα προστεθούν και οι πρώην γιατροί του ΕΟΠΥΥ που επέλεξαν να διατηρήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία.
Πηγή: Λουίζα Κροντήρη