48ωρη απεργία αποφάσισε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Σε 48ωρη απεργία, Παρασκευή και Δευτέρα, αποφάσισε να προχωρήσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Είχε προηγηθεί έκτακτη συνάντηση με εκπροσώπους των φαρμακοποιών με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, μετά από αίτημα του υπουργού.

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσουν ξανά προκειμένου να επανακαθορίσουν τη στάση τους, με ορατό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Αιχμή των αιτημάτων των φαρμακοποιών είναι οι απαιτήσεις της τρόικας για αλλαγές το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, αλλά και η πώληση Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) σε σούπερ μάρκετ.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το υπουργείο κατανοεί τα αιτήματα των φαρμακοποιών, γιατί ως επί το πλείστον τα φαρμακεία είναι οικογενειακές επιχειρήσεις, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι προτάσεις τους θα γίνουν δεκτές από την τρόικα.

"Θα υπερασπιστούμε τις θέσεις μας με γνώμονα δημόσια υγεία" είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει εντολή Σαμαρά για το πώς θα γίνει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το ζήτημα των φαρμακείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ακόμη ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για επιλογή της κυβέρνησης

Το υπουργείο παραμένει σταθερό και για τα ΜΗΣΥΦΑ, ενώ θα υπάρξει μάλλον συμφωνία για διευρυμένο ωράριο των φαρμακειών, με μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων και λιγότερη γραφειοκρατία. Όσοι φαρμακοποιοί ήθελαν να μπουν στο διευρυμένο ωράριο μπορούσαν να κάνουν αίτηση δυο φορές το χρόνο, ενώ από τώρα ανά πάσα στιγμή.

«Είχαμε μία πιστεύω εποικοδομητική συζήτηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Εξηγήσαμε τις θέσεις του Υπουργείου Υγείας που γνώμονα έχουν πρώτον, την προστασία της δημόσιας υγείας και δεύτερον –δεν θα το κρύψω- κατανοούμε αιτήματα των φαρμακοποιών που αντιπροσωπεύσουν ως επί το πλείστον οικογενειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Πιστεύουμε ότι οι προτάσεις μας προς την τρόικα θα γίνουν αποδεκτές, αποτελούν ούτως ή άλλως την εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης της κυβερνήσεως. Προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με αισιοδοξία» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης μετά τη συνάντησή του με τα μέλη του ΠΦΣ. «Πάντα υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια αλλά πηγαίνουμε με αισιοδοξία» πρόσθεσε.

Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί είπαν ότι είναι επιφυλακτικοί γιατί έχουν απέναντι τους την τρόικα, αλλά τόνισαν ότι κινούνται σε θετικό πλαίσιο οι θέσεις του υπουργείου Υγείας.

Πηγή: Λουίζα Κροντήρη, Newsdesk ΣΚΑΪ