ΙΣΑ: Κλιμακωτή επιβάρυνση βάσει εισοδήματος στα ισοδύναμα για 25ευρο

Τις προτάσεις του για ισοδύναμα μέτρα που θα επιτρέψουν να μην εφαρμοσθεί το εισιτήριο των 25 ευρώ για εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία δημοσίευσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, τονίζοντας πως εξαιτίας του εν λόγω μέτρου «πολλοί ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας, θα αποτραπούν από αυτή λόγω της αδυναμίας τους να πληρώσουν ακόμη και την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο».

Ο ΙΣΑ καταθέτει έξι προτάσεις, με βασικότερη την εξοικονόμηση πόρων μέσω «κλιμακωτής οικονομικής επιβάρυνσης» των ασθενών «βάσει εισοδήματος», με «εξαιρέσεις τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».

Επιπλέον, ο Σύλλογος προτείνει την περικοπή δαπανών μέσω πρωτοκόλλων ελέγχου για νοσήλια και προμήθειες, «με κεντρικούς διαγωνισμούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς σε κάθε επίπεδο». Την ίδια στιγμή, συνίσταται η δημιουργία «πρωτοκόλλων διαφύλαξης δημόσιας Υγείας» ώστε να «αποφεύγεται ο διπλασιασμός και τριπλασιασμός των ημερών νοσηλείας λόγω ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων».

Παράλληλα, προκρίνει την «προαγωγή του θεσμού ημερήσιας νοσηλείας ‘one day clinic’ (κλινική μίας ημέρας) στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμιας περίθαλψη», αλλά και τη δημιουργία μίας «ισχυρής Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης με Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου», για την παρακολούθηση ασθενών με «δομές βραχείας νοσηλείας».

Αύριο Τρίτη είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αντιδρούν στο επίμαχο μέτρο, με τον κ. Γεωργιάδη να διαμηνύει πως η ρύθμιση μπορεί να καταργηθεί εφόσον βρεθούν τα σχετικά ισοδύναμα.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ