Νερό και καλός ύπνος = αδυνάτισμα!



Γράφει η Χριστίνα Μαυρίδου, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής


Είναι αλήθεια ότι πολλοί ξεχνάμε να πίνουμε νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας και κυρίως τις κρύες μέρες, που δεν αισθανόμαστε και τόσο το αίσθημα της δίψας. Μέγα λάθος!


Γερμανοί ερευνητές μέτρησαν το μεταβολισμό 15 αντρών και γυναικών πριν και αφού ήπιαν ½ λίτρο νερό. Μέσα σε 10 λεπτά ο ρυθμός τους μεταβολισμού τους είχε αυξηθεί κατά 30% για περισσότερο από μία ώρα. Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι 8 ποτήρια νερό τη μέρα μας βοηθούν να κάψουμε 35.000 θερμίδες το χρόνο ή 5 κιλά. Καθημερινά 9-12 ποτήρια νερό είναι αρκετά αλλά πρέπει να τονιστεί ότι η υπερβολή ακόμα και στο νερό μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την υγεία μας προκαλώντας διαταραχές ηλεκτρολυτών όπως μείωση του νατρίου στο αίμα (υπονατρίωση), που οδηγεί σε υπόταση, μέχρι και λιποθυμία.

Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι αρκετό νερό «κρύβεται» στα λαχανικά και τα φρούτα, οπότε αν καταναλώνετε αρκετά από αυτά δεν χρειάζεται μεγάλη επιπλέον ποσότητα νερού. Επιπροσθέτως, καλό είναι να πίνεται νερό σε μικρές με μέτριες ποσότητες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, που το έχει περισσότερο ανάγκη ο οργανισμός και λιγότερο τη νύχτα, καθώς τη νύχτα ο οργανισμός έχει την τάση να «αποθηκεύει» ό,τι του δίνουμε, άρα να κάνει πιο εύκολα κατακράτηση υγρών, με αποτέλεσμα να ξυπνάμε πρησμένοι.


Τονίζουμε τη φράση «συνέχεια και από λίγο», καθώς πίνοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα λίγο νερό, ενυδατώνεται ο οργανισμός μας όσο χρειάζεται, χωρίς να «παρασύρει» μέσω των ούρων τα καλά στοιχεία του οργανισμού. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πίνοντας κρύο νερό, ο οργανισμός ξοδεύει επιπλέον ενέργεια για να το φέρει στη θερμοκρασία του σώματος, οπότε προτιμήστε το!


Όσον αφορά τον ύπνο, αρκετοί διαμαρτύρονται ότι, ενώ κοιμούνται λιγότερες ώρες, αντί να χάνουν κιλά παίρνουν!
Η έλλειψη ύπνου δυσκολεύει την επεξεργασία της γλυκόζης αίματος και επηρεάζεται αρνητικά η δράση της ινσουλίνης γεγονός που οδηγεί στην εκδήλωση διαβήτη. Επίσης όσοι πάσχουν από αϋπνία, έχουν μειωμένα επίπεδα λεπτίνης στο αίμα, η οποία καταστέλλει την όρεξη. Μια ακόμα ορμόνη που μειώνεται όταν κάποιος δεν κοιμάται αρκετά είναι η αυξητική ορμόνη. Τα χαμηλά επίπεδά της έχουν σχετισθεί με την πρόσληψη υπερβολικού βάρους και παχυσαρκία.


Άρα λοιπόν, θα πρέπει να οργανώσουμε καλύτερα το χρόνο σας, έτσι ώστε να κοιμόμαστε 7,5 ώρες περίπου. Βεβαιωθείτε ότι η κρεβατοκάμαρά σας είναι σκοτεινή και ήσυχη, αποφύγετε να κάνετε οτιδήποτε σας προκαλεί ένταση και άγχος, μειώστε την ποσότητα καφεΐνης που προσλαμβάνετε ημερησίως, προσπαθήστε να μην ασκηθείτε ούτε να φάτε ο,τιδήποτε τρεις ώρες πριν τον ύπνο, αλλά ούτε να πέσετε στο κρεβάτι νηστικοί, σκεφτείτε κάτι θετικό, που σας χαροποιεί και σας ηρεμεί και τέλος πιείτε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας για την αύξηση του μεταβολισμού. Καλό αδυνάτισμα!
Πηγή: skai.gr