Μεγάλες και χρονίζουσες πληγές του ΕΟΠΥΥ αποτυπώνει ο έλεγχος Ρακιντζή

Δύο χρονίζουσες «πληγές» που κουβαλά ο ΕΟΠΥΥ, επιβαρύνοντας τις δαπάνες του, αποκάλυψαν τα πορίσματα που παρέδωσε σήμερα Πέμπτη ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο κ. Ρακιτζής επισήμανε ότι στον Οργανισμό συμβαίνουν σοβαρές παρατυπίες, ξεχωρίζοντας ως πρόβλημα την γραφειοκρατία, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να αδυνατεί όχι μόνο να εισπράξει τα έσοδα αλλά και να καταβάλλει τις οφειλές του.

Η πρώτη πληγή που αποκαλύπτεται αφορά τα είδη πρόσθετης περίθαλψης, στα οποία περιλαμβάνονται από τα γυαλιά οράσεως και τα ορθοπεδικά είδη μέχρι τα αναπηρικά αμαξίδια. Όπως διαπιστώνουν οι ελεγκτές, η δαπάνη σε αυτό το κομμάτι έχει ξεφύγει, καθώς από τον Ιανουάριο του 2012 έως τον Αύγουστο του 2013 ο ΕΟΠΥΥ κατέβαλλε συνολικά 117,5 εκατ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτό το ποσό (14,9 εκατ.) αφορά τα ακριβά είδη (όπως οι αναπνευστικές συσκευές και τα ορθοπεδικά είδη) που κοστίζουν πάνω από 500 ευρώ η μονάδα.

Στον αντίποδα, σχεδόν το ήμισυ της δαπάνης αφορά τα οπτικά, για τα οποία ο ΕΟΠΥΥ έχει δαπανήσει από Ιανουάριο του 2012 20,5 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως επισημαίνεται στο πόρισμα, σε κάποιες από τις ειδικότητες, μικρός αριθμός γιατρών συνταγογραφεί πρόσθετα είδη που καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής δαπάνης της ειδικότητας. Στα οπτικά για παράδειγμα το 77% της δαπάνης συνταγογραφήθηκε από 398 οφθαλμιάτρους, ενώ το υπόλοιπο 24% από 1.266 ιατρούς.

Άλλο ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η ειδικότητα των κυτταρολόγων, όπου το 86,62% της δαπάνης της ειδικότητας συνολικού ύψους 234.000 ευρώ έχει συνταγογραφηθεί από 2 γιατρούς σε σύνολο 19.

Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι θα χρησιμοποιήσει το πόρισμα των ελεγκτών στην προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών του ΕΟΠΥΥ και διευκρίνισε:

«Με τον [υφυπουργό] κ. Μπέζα ξεκινήσαμε μια διαδικασία για να περάσουμε και αυτές τις προμήθειες σε ένα σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κατά το πρότυπο των φαρμάκων. Έτσι θα είναι πιο εύκολος ο έλεγχος των γιατρών οι οποίοι γράφουν τα συγκεκριμένα αμαξίδια, το κόστος τους, τον χρόνο της αλλαγής τους, την εταιρεία που τα προμηθεύει και αν υπάρχουν άλλοι τα τρόποι προμήθειας σε καλύτερες τιμές από τον ΕΟΠΥΥ».

Στο δεύτερο πόρισμα Ρακιντζή, που συντάχθηκε τον Ιούλιο του 2013, αποκαλύπτεται η σπατάλη πόρων από τη νοσηλεία ασθενών στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το κόστος για νοσηλείες στο εξωτερικό έφτασε τα 76 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πως σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις οι ασθενείς θα μπορούσαν να είχαν νοσηλευτεί και στην Ελλάδα.

Τα προβληματικά σημεία που εντόπισαν οι ελεγκτές είχαν να κάνουν με το χαοτικό γραφειοκρατικό σύστημα που επικρατεί στον ΕΟΠΥΥ. Όπως επισημαίνουν στο πόρισμά τους:

-Για κάθε Ταμείο (ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, λοιπά Ταμεία) ακολουθείται διαφορετική διαδικασία όσον αφορά στην έγκριση νοσηλείας στο εξωτερικό

-Δεν υπάρχει ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης δεδομένων

- Δεν υπάρχει ενιαία μέθοδος αριθμοδότησης φακέλων, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η καταμέτρηση των περιστατικών

-Σε κάποιες περιπτώσεις η ημερομηνία αίτησης ήταν μεταγενέστερη της ημερομηνίας γνωμοδότησης της Επιτροπής.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι το υπουργείο αναζητά ήδη τρόπο για να διασφαλίσει το αδιάβλητο της διαδικασίας στην έγκριση νοσηλείας στο εξωτερικό:

«Τα νοσήλια εξωτερικού είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Είναι δύσκολο, καθώς και εμείς όταν αντιμετωπίζουμε περιστατικά στο γραφείο, τα βλέπουμε με μια μεγαλύτερη ευαισθησία, χωρίς ποτέ να μπορούμε στα αλήθεια να ξέρουμε την πραγματική κατάσταση».
Πηγή: Λουίζα Κροντήρη