Η πρώτη ημέρα ενός παιδιού είναι η πιο επικίνδυνη

Νέα έκθεση της διεθνούς φιλανθρωπικής οργάνωσης «Σώστε τα Παιδιά», Save the Children, αναφέρει ότι η πρώτη μέρα ζωής ενός νεογέννητου είναι και η πιο επικίνδυνη σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

Η έκθεση, που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα, αναφέρει ότι με βάση στοιχεία από 186 χώρες για τη θνησιμότητα ένα εκατομμύριο νεογέννητα πεθαίνουν την ημέρα που έρχονται στον κόσμο.

Στο πλαίσιο της έκθεσης επίσης περιέχεται και ο Κατάλογος της Μητέρας, όπως αποκαλείται, ο οποίος βαθμολογεί χώρες με βάση στοιχεία για την υγεία των γυναικών, των παιδιών, τις δυνατότητες εκπαίδευσης, την οικονομική ασφάλεια και τη συμμετοχή των γυναικών στο πολιτικό γίγνεσθαι. Η χειρότερη χώρα να είναι κανείς μητέρα είναι το Κογκό, ενώ η καλύτερη αναδεικνύεται η Φιλανδία.

Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την 30η θέση, χαμηλότερη από όλες τις χώρες της δυτικής Ευρώπης, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 19η θέση και η Κύπρος στην 39η. Οι ΗΠΑ αναφέρει η έκθεση έχουν μεγάλο ποσοστό πρόωρων τοκετών, το υψηλότερο, μετα την Κύπρο, ανάμεσα στις βιομηχανοποιημένες χώρες, οι οποίοι ευθύνονται για το 35% των θανάτων των νεογέννητων. Ο πρόωρος τοκετός ευθύνεται επίσης και τα 2/3 των θανάτων νεογέννητων στη Ισλανδία και την Ελλάδα.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης το μεγαλύτερο ποσοστό εφηβικών κυήσεων από όλες τις βιομηχανοποιημένες χώρες. Οι έφηβες που γίνονται μητέρες συνήθως είναι φτωχές, αμόρφωτες και δεν έχουν επαρκή ιατρική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Επίσης, μία γυναίκα στις ΗΠΑ έχει περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει από επιπλοκές που έχουν να κάνουν με την εγκυμοσύνη, από ό,τι στην Ελλάδα, τη Σιγκαπούρη ή την Εσθονία.

Η Ινδία, είναι η χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων νεογέννητων παγκοσμίως, που ανέρχονται στις 300.000 το χρόνο. Αντίθετα, στο Λουξεμβούργο, στη Σιγκαπούρη και στην Σουηδία σημειώνεται το μικρότερο ποσοστό θανάτων, συγκεκριμένα 0.5 απώλειες στα 1.000 νεογέννητα.

Η οργάνωση «Σώστε τα Παιδιά», αναφέρει ότι κυκλοφορούν στην αγορά 4 προϊόντα που δεν χρησιμοποιούνται συχνά και τα οποία είναι φτηνά και μπορούν να σώσουν εκατομμύρια νεογέννητα. Τα προϊόντα αυτά είναι συσκευές ανάνηψης για να βοηθήσει νεογέννητα να αναπνεύσουν, αντισηπτικό χλωρεξιδίνη για την καταπολέμησης/ μολύνσεων στο ομφάλιο λώρο, ενέσιμα αντιβιοτικά και προγεννητικές ενέσεις στεροειδών για την ανάπτυξη των πνευμόνων σε βρέφη που γεννιούνται πρόωρα.
Πηγή: Πηγή: voanews.com