ΥΓΕΙΑ


Ινδία: Απερρίφθη αίτημα της NOVARTIS για πατέντα αντικαρκινικού φαρμάκου

Τα ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας απέρριψε αίτημα της ελβετικής NOVARTIS για πατέντα αντικαρκινικού φαρμάκου.

 
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας απέρριψε σήμερα το αίτημα της ελβετικής Novartis για την αναγνώριση της πατέντας αντικαρκινικού φαρμάκου, προκαλώντας την ανακούφιση των μη κυβερνητικών οργανώσεων που θεωρούν ότι η απόφαση αυτή θα προστατεύσει την πρόσβαση φτωχών ασθενών από τις αναπτυσσόμενες χώρες στα γενόσημα φάρμακα.

Ο ελβετικός φαρμακευτικός όμιλος είχε αρχίσει μια δικαστική διαμάχη πριν από επτά χρόνια, προκειμένου να προστατεύσει την πατέντα μίας νέας εκδοχής του ισχυρού φαρμάκου του, του Glivec, κατά της λευχαιμίας, με το επιχείρημα ότι ο νέος τύπος του φαρμάκου έχει βελτιωθεί σημαντικά και επιτρέπει την καλύτερη απορρόφησή του από τον οργανισμό.
Ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη ότι η ανανεωμένη σύνθεση του Glivec δεν πληροί τα κριτήρια "καινοτομίας ή δημιουργικότητας" που απαιτούνται από το νόμο.

Οι παγκόσμιοι φαρμακευτικοί κολοσσοί που παρακολουθούσαν στενά την υπόθεση εκτιμούν ότι η προστασία πατέντων φαρμάκων είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της έρευνας και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Η Ινδία αποτελεί πλέον πλούσια αγορά για τους μεγάλους ομίλους. Η φαρμακευτική αγορά σε αυτή την αναδυόμενη οικονομία με πληθυσμό 1,2 δισεκατομμύριο κατοίκους έχει κύκλο εργασιών που αναμένεται να ανέλθει σε 74 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, έναντι 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2011.

Οι οργανώσεις φοβούνταν ότι η αποδοχή του αιτήματος της Novartis θα στερούσε από τους φτωχούς ασθενείς ένα φτηνό γενόσημο σκεύασμα.

Η Novartis είχε καταθέσει το 2006 αίτημα αναγνώρισης της πατέντας για το Glivec, αλλά αυτό είχε απορριφθεί από την ινδική δικαιοσύνη πρωτοδίκως και στη συνέχεια στο εφετείο.
Ο Άναντ Γκρόβερ, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την ινδική οργάνωση αρωγής στους καρκινοπαθείς, εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση μετά τη δικαστική απόφαση ότι η νέα εκδοχή του Glivec δεν διαφέρει σημαντικά από την προηγούμενη. "Αυτό θα ενισχύσει την προσπάθεια να δίδονται στους φτωχούς φάρμακα σε τιμές προσιτές", υπογράμμισε όταν ρωτήθηκε έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στο Νέο Δελχί.

Η Πρατίμπχα Σινγκ, η δικηγόρος του ινδικού φαρμακευτικού κολοσσού Cipla ειδικευμένου στα γενόσημα φάρμακα δήλωσε ότι η απόφαση θα έχει συνέπειες όχι μόνο στην Ινδία αλλά και σε άλλες χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. "Η απόφαση υπογραμμίζει επίσης σαφώς ότι δεν μπορεί να αναγνωρίζεται η πατέντα ενός φαρμάκου, όταν σε αυτό έχουν γίνει κάποιες τροποποιήσεις ελάσσονος σημασίας", σχολίασε.
Η Ινδία αναγνωρίζει πατέντες για τύπους φαρμάκων που χρονολογούνται μετά το 1995 ή για φάρμακα που έχουν υποστεί βελτιώσεις, με αποδεδειγμένη τη σημαντική ενίσχυση της δραστικότητάς τους.

Η Novartis είχε απειλήσει να αναστείλει την προμήθεια νέων φαρμάκων στην Ινδία, αν η δικαιοσύνη δεν ικανοποιούσε το αίτημά της. "Αν η τωρινή κατάσταση παραμείνει ως έχει, δηλαδή όλες οι βελτιώσεις ενός πρωτότυπου σκευάσματος δεν μπορούν να προστατευτούν, αυτά τα φάρμακα δεν θα κυκλοφορούν στην Ινδία", σύμφωνα με τον Πολ Χέρλινγκ, αξιωματούχο της Novartis, τον οποίο επικαλείται η Financial Times στο κυριακάτικο φύλλο της.
Ωστόσο η Λίινα Μενγκχάνεϊ, η νομική σύμβουλος της οργάνωσης Γιατροί χωρίς Σύνορα, είπε ότι μια νίκη της Novartis θα "δημιουργούσε επικίνδυνο προηγούμενο αποδυναμώνοντας σοβαρά τους ινδικούς νόμους κατά του +evergreening+".

Η τεχνική του "evergreening" επιτρέπει στις φαρμακευτικές εταιρίες να διαφυλάξουν ή να επεκτείνουν τα δικαιώματα αποκλειστικής εκμετάλλευσης για τα φάρμακά τους ενόψει της λήξης της πατέντας τους κάνοντας μικροτροποποιήσεις στη σύσταση.

Σύμφωνα με τη νομική σύμβουλο, το Glivec πωλείται 4.000 δολάρια ανά ασθενή και ανά μήνα, ενώ στην Ινδία η γενόσημη εκδοχή του διατίθεται σε τιμή χαμηλότερη των 73 δολαρίων. Τυχόν ικανοποίηση του αιτήματος της Novartis, θα σηματοδοτούσε ριζική αλλαγή στον τομέα των γενόσημων, δίνοντας τη δυνατότητα στις εταιρίες να πατεντάρουν σκευάσματα και να αποτρέπουν τη διάθεση των φθηνών αντιτύπων, επισήμαναν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Η Ινδία είναι εδώ και χρόνια προμηθευτής φτηνών γενόσημων φαρμάκων κατά του καρκίνου, της φυματίωσης και του AIDS. Η χώρα δεν αναγνώριζε πατέντες μέχρι το 2005, πριν υιοθετήσει τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ


 
Γαλλία: Ανακαλούνται ενθέματα στήθους τραχείας επιφανείας λόγω CE
Ο γαλλικός οργανισμός φαρμάκων (ANSM) ζήτησε από την εταιρεία Allergan να αποσύρει τα ενθέματα στήθους...
19.12.2018, 02:02
Το χάιδι απαλύνει τους πόνους στα μωρά
Το απαλό και αργό χάιδεμα ενός μωρού όχι μόνο το ηρεμεί, αλλά μειώνει στον εγκέφαλό του τη δραστηριότητα που...
18.12.2018, 09:30
Λιγότερες τοξικές ουσίες στο ηλεκτρονικό τσιγάρο
Η μελέτη δείχνει ότι οι ατμιστές έχουν περισσότερα ίχνη τοξικών ουσιών στα ούρα απ’ ό,τι οι μη καπνιστές...
15.12.2018, 12:12
Τα παιδιά παύουν να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη στην ηλικία των εννέα ετών
Στην ηλικία περίπου των οκτώ ετών -το πολύ εννέα- τα παιδιά σταματούν να πιστεύουν ότι είναι αληθινή η...
15.12.2018, 09:44
Αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος την παραμονή των Χριστουγέννων
Ο κίνδυνος εμφράγματος στη διάρκεια του έτους κορυφώνεται γύρω στις δέκα το βράδυ της παραμονής των...
13.12.2018, 09:42
ΣΦΕΕ προς Ξανθό: Oι νέες προτάσεις δεν εξασφαλίζουν βιωσιμότητα
Όπως τονίζει μάλιστα, ακόμη και μετά την έξοδο από τα μνημόνια δεν φαίνεται να γίνεται λήψη ουσιαστικών...
12.12.2018, 16:50
Αυξημένος κίνδυνος να εμφανίσουν αυτισμό αδέρφια παιδιών με την διαταραχή
Τα μικρότερα αδέρφια των παιδιών με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού ή με διαταραχή ελλειμματικής...
12.12.2018, 09:05
Κανονικά στους παθολόγους όσοι δεν εγγράφηκαν στον οικογενειακό γιατρό
Απρόσκοπτα θα συνεχισθεί η εξυπηρέτηση των πολιτών από τους παθολόγους, χωρίς να αποκλείονται όσοι πολίτες...
11.12.2018, 11:09
Τα σταυρόλεξα «φρενάρουν» την άνοια
Η μελέτη δείχνει ότι καλύτερη προστασία αποτελεί το αν κανείς σε όλη τη ζωή του -και όχι μόνο προς το τέλος-...
11.12.2018, 10:06
Οι πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη επηρεάζουν τον εγκέφαλο των παιδιών
Ερευνητές εντόπισαν "διαφορετικά μοτίβα" σε εγκεφαλογραφήματα που πραγματοποιήθηκαν σε παιδιά και τα οποία...
10.12.2018, 20:57

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 28  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.