Σαλμάς: Κανείς πολίτης δε θα στερηθεί το φάρμακό του - Αντιδράσεις για την «τεχνητή έλλειψη»

«Πόλεμος» δηλώσεων έχει ξεσπάσει μεταξύ υπουργείου Υγείας και φαρμακείων και φαρμακαποθηκών, μετά και τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά, περί τεχνητής έλλειψης φαρμάκων, που προκαλείται από παράνομες επανεξαγωγές σε συνεργασία φαρμακαποθηκάριων και και φαρμακοποιών.

Από τους έως τώρα ελέγχους σε πέντε φαρμακαποθήκες, είπε ο κ. Σαλμάς, έχει διαπιστωθεί ότι 700 φαρμακεία επιστρέφουν φάρμακα σε φαρμακαποθήκες, αντί να τα διαθέτουν σε ασθενείς.
Ο υπουργός αναμένεται να παρουσιάσει όλα τα στοιχεία τη Δευτέρα, 11 Μαρτίου, και προειδοποιεί ότι οι ποινές για όσους παρανομούν θα είναι αυστηρότατες.

Ο κ. Σαλμάς με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
δεσμεύεται ότι ουδείς εκ των πολιτών θα στερηθεί το φάρμακό του και κάνει σαφές ότι δεν τίθεται θέμα απόσυρσης φαρμάκων από την ελληνική αγορά, όπως προκύπτει από τις επαφές του με το 80% των φαρμακευτικών εταιρειών. Ο κύκλος των επαφών αυτών θα κλείσει την Τρίτη.

Στην τιμολογιακή πολιτική και τον ελλιπέστατο εφοδιασμό από τις πολυεθνικές εταιρείες, αποδίδουν, από την πλευρά τους, την έλλειψη φαρμάκων φαρμακοποιοί και φαρμακαποθηκάριοι, με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής (ΦΣΑ) να κάνει λόγο και για πολυεθνικές, που οι ποσότητες φαρμάκων, τις οποίες διοχετεύουν προς τις φαρμακαποθήκες είναι σε μονοψήφιο αριθμό.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) θεωρεί ότι βασική αιτία των ελλείψεων αποτελεί «η οικονομική κρίση, που λόγω έλλειψης ρευστότητας και περιορισμού των πιστώσεων έχει δυσχεράνει τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ εταιρειών - φαρμακαποθηκών - φαρμακείων».

Πάντως, οι φαρμακοποιοί αντέδρασαν άμεσα στις δηλώσεις του υπουργού με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κώστα Λουράντο, να κάνει λόγο για στοχοποίηση των φαρμακοποιών και για «αόριστους εκβιασμούς εκ του ασφαλούς», προκειμένου να αποκρύψει, όπως λέει ο πρόεδρος του ΦΣΑ, τις πραγματικές αιτίες της έλλειψης φαρμάκων. Άμεση ήταν και η αντίδραση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ), που έκανε λόγο για «τακτική λάσπης στον ανεμιστήρα» και «εμμονή του υπουργού να υποβαθμίζει συνεχώς τη συμμετοχή της βιομηχανίας στη δημιουργία ελλείψεων».

«Αστείο» και «πατρικό χάδι», χαρακτηρίζει ο κ. Λουράντος τα πρόστιμα των 5.000 - 20.000 ευρώ, που επιβλήθηκαν σε 8 πολυεθνικές εταιρίες για ελλιπή εφοδιασμό της αγοράς με φάρμακα.
Ο πρόεδρος του ΦΣΑ, υποστηρίζει ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΦ, οι εξαγωγές φαρμάκων μειώνονται. Το 2005 οι εξαγωγές άγγιζαν το 1,2 δισ. ευρώ, το 2009 έφθασαν 650 εκ. και το 2012 δεν ξεπέρασαν τα 412 εκ. Ωστόσο, αυξάνονται ραγδαία οι ελλείψεις στην ελληνική αγορά και αυτό, σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, «δεν είναι δυνατό να οφείλεται στο 5% των φαρμακείων, τα οποία εμπλέκει στις καταγγελίες του ο κ. Σαλμάς».

«Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή ολίγων φαρμακείων σε πωλήσεις προς τις αποθήκες με σκοπό την εξαγωγή, τονίζουμε ότι είναι απλή παρωνυχίδα στο πρόβλημα των ελλείψεων. Σε ποσοστό είναι μικρότερο του 1% των εξαγωγών» αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Οι ελλείψεις δεν οφείλονται στις εξαγωγές,
υποστηρίζει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ), προσθέτοντας ότι ανεξαρτήτως αυτού «όσοι παρανόμησαν (φαρμακαποθήκες και φαρμακεία) καλύτερο είναι να τιμωρηθούν άμεσα, παρά να λοιδωρούνται δυο κλάδοι, οι οποίοι στηρίζουν τον ημιθανή ΕΟΠΥΥ».

«Η κατάσταση στον χώρο της Υγείας έχει περιέλθει από συνεχείς αστοχίες της Πολιτείας σε πλήρες αδιέξοδο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), προσθέτοντας ότι «οι δυνατότητες της φαρμακευτικής περίθαλψης βρίσκονται σε οριακό σημείο, εξαντλούνται ημέρα με την ημέρα, με κίνδυνο πολλά σκευάσματα, μεταξύ των οποίων αρκετά ζωτικής σημασίας, να μην υπάρχουν διαθέσιμα στους ασθενείς της χώρας το επόμενο διάστημα». Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, «η κατάληξη αυτή είναι αποτέλεσμα της παρατεταμένης αδυναμίας του υπουργείου, αφενός να διορθώσει τα απανωτά και κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας λάθη στην τιμολόγηση των φαρμάκων -με αποκορύφωμα το προσφάτως εκδοθέν Δελτίο Τιμών- και αφετέρου να κατανείμει ορθολογικά και δίκαια τα διαθέσιμα κονδύλια αποπληρωμής των χρεών, ώστε να συντηρήσει την εύρυθμη λειτουργία, αλλά και την επιβίωση των φαρμακευτικών εταιρειών».

Ο ΣΦΕΕ ζητά την άμεση έκδοση ενός ορθού Δελτίου Τιμών, αλλά και την άμεση αποπληρωμή των χρεών προς τον κλάδο, «ώστε να αποφευχθούν οι δραματικές συνέπειες στην περίθαλψη των ασθενών».

Ο ΕΟΦ, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα
, έχει προβεί σε προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών 71 φαρμάκων και ενημερώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, καθώς -όπως διαβεβαιώνει- έχει ήδη μεριμνήσει για τη συνέχιση της διάθεσης των αναντικατάστατων φαρμακευτικών προϊόντων, ώστε να μη δημιουργηθεί θεραπευτικό κενό.
Πηγή: skai.gr