Ευρωβαρόμετρο: Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για «χημικές ουσίες» στα τρόφιμα

Το 83% των καταναλωτών ανησυχεί ότι τα τρόφιμα και τα ποτά που αγοράζει περιέχουν χημικές ουσίες, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρομέτρου που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2012 και στις 27 χώρες της ΕΕ.

90% των ερωτηθέντων θεωρεί επίσης πως και τα καλλυντικά ή τα προϊόντα ομορφιάς περιέχουν χημικά. 85% των ευρωπαίων πιστεύει ότι χημικές ουσίες βρίσκονται στα ρούχα και τα παπούτσια, 75% στα παιδικά παιχνίδια και 74% στα έπιπλα.

Ο Johannes Kleis, εκπρόσωπος του Οργανισμού Ευρωπαίων Καταναλωτών, είπε στη EurActiv ότι ο υψηλός αριθμός των ευρωπαίων που ανησυχεί για τα προϊόντα που αγοράζει «δεν αποτελεί έκπληξη».

«Οι καταναλωτές έχουν λόγο να ανησυχούν καθώς κάποια προϊόντα περιέχουν χημικά που βλάπτουν την υγεία όπως πχ οι ενδοκρινικοί διαταράκτες», είπε ο Kleis, προσθέτοντας ότι ορισμένα προϊόντα δεν αναφέρουν καν τη λίστα των χημικών ουσιών που περιέχουν.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι καταναλωτές είναι πιο πιθανό να ελέγξουν τα τρόφιμα που αγοράζουν, με το 81% να ισχυρίζεται ότι ελέγχει τα συστατικά πριν από οποιαδήποτε αγορά. 59% ελέγχουν τα συστατικά των καλλυντικών και των προϊόντων ομορφιάς, 56% των παιδικών παιχνιδιών και 53% των προϊόντων καθαρισμού.

Ευθύνη της ΕΕ

Η έρευνα του Ευρωβαρομέτρου θα συνεισφέρει σημαντικά στην Αναθεώρηση του Κανονισμού REACH της Κομισιόν για το 2012, που είναι ο κανονισμός της ΕΕ για τα χημικά και τέθηκε σε ισχύ το 2007.
Θα παρέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με την αντίληψη και την κατανόηση του κοινού για τις χημικές ουσίες, καθώς και τη στάση του ως προς την ασφάλεια και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κανονισμούς.

Η έρευνα προσθέτει ότι 48% των ευρωπαίων πιστεύει πως οι αρχές της ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσουν την ασφάλεια των χημικών ουσιών αντί οι κατασκευαστές (42%) ή οι εθνικές αρχές (35%).

«Η ΕΕ έχει μεγάλη ευθύνη», είπε ο Kleis, «και σε αυτή την προοπτική είναι πολύ ατυχές και μια χαμένη ευκαιρία που η αναθεώρηση του κανονισμού REACH μετά από πέντε χρόνια δεν είχε ως αποτέλεσμα μια πιο προσεκτική ματιά στους ενδοκρινικούς διαταράκτες και τα νανοϋλικά ή την πρόβλεψη οποιασδήποτε ενέργειας σχετικά με αυτά τα δύο είδη των χημικών ουσιών».
Πηγή: Πηγή: EurActiv.gr