Κλείσιμο

FT: Οι συνέπειες της κρίσης στην ψυχική υγεία των Ελλήνων

Στα αυξημένα περιστατικά ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες λόγω της παρατεταμένης κρίσης αναφέρεται ανταπόκριση των Financial Times από την Αθήνα.

Έλληνες ψυχολόγοι και ψυχίατροι εκτιμούν ότι η κρίση ευθύνεται για πολλά από τα όλο και πιο συχνά συμπτώματα άγχους, διαταραχών ύπνου, καταχρήσεων, σωματοποίησης, αντικοινωνικής συμπεριφοράς, κατάθλιψης, επιθέσεων πανικού και άλλων διαταραχών.

Σημειώνεται ότι για ους πιο ηλικιωμένους η κρίση προκαλεί συμπτώματα ανάλογα με του μετατραυματικού στρες, καθώς φοβούνται ότι μετά από τους πολέμους και τη φτώχεια που έχουν βιώσει διακυβεύεται ξανά η αξιοπρέπειά τους. Παράλληλα, το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών αναφέρει αύξηση παιδιών και εφήβων ασθενών κατά 51% μεταξύ 2006 και 2011.

Σημειώνεται επίσης η αύξηση των αυτοκτονιών σε ποσοστό 37% από το 2009 έως το 2011, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, την ώρα που εκτιμάται πως ορισμένες αυτοκτονίες αποκρύπτονται λόγω του φόβου για το στίγμα που μπορεί να συνοδεύει τους αυτόχειρες και τις οικογένειές τους.

Τα αυξημένα περιστατικά λόγω της κρίσης πάντως έχουν αρχίσει να διαβρώνουν το στίγμα κατά των ψυχικών ασθενειών, αναφέρει το δημοσίευμα, με τη ζήτηση για ψυχολόγους και ψυχιάτρους να είναι τόσο μεγάλη στα δημόσια νοσοκομεία ώστε να χρειάζονται ακόμα και δύο μήνες ή περισσότερο για ραντεβού.

Γιατροί επισημαίνουν ότι το πρόβλημα των ψυχικών παθήσεων εντείνεται λόγω της μεγάλης διάρκειας της κρίσης, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας να τονίζει ότι το χρόνιο στρες είναι χειρότερο από το οξύ στρες.

Αθηναίος ψυχολόγος επισημαίνει ότι η κρίση έχει ερεθίσει μία τυπική ελληνική νεύρωση: τον διαρκή φόβο ότι η καταστροφή βρίσκεται στη γωνία, φόβο που έχουν μεταφέρει στις νεότερες γενιές οι ηλικιωμένοι που βίωσαν την κατοχή, τον εμφύλιο και την πείνα.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο