Εμβολιασμός και των αγοριών κατά του ιού HPV

Τον εμβολιασμό και των αγοριών ηλικίας 11-12 ετών προτείνει η συμβουλευτική επιτροπή εμβολιασμών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για την προστασία από τον ιό HPV, τον ιό των Ανθρώπiνων Θηλωμάτων.

Ο συγκεκριμένος ιός προκαλεί μετά βεβαιότητας καρκίνο τραχήλου της μήτρας καθώς ευθύνεται και για άλλους καρκίνους όπως του κόλπου, του πέους, του πρωκτού, του λάρυγγα αλλά και της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας.

Πρόκειται για έναν ιό οποίος μεταδίδεται πολύ εύκολα σεξουαλικά. Για την ακρίβεια και απλή επαφή των γεννητικών οργάνων του ενός με του άλλου είναι αρκετό για τη μετάδοση του ιού. Ούτε το προφυλακτικό δεν είναι αρκετό για την πλήρη πρόληψη/προστασία από τον ιό.

Στη χώρα μας μετά και τις προτροπές το 2008 της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τα κορίτσια 12-26 ετών μπορούν να εμβολιάζονται δωρεάν με ένα από τα δυο εμβόλια που υπάρχουν στην αγορά. Μέχρι σήμερα είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα μόνο ένα 20% των κοριτσιών έχει εμβολιαστεί, πράγμα που σημαίνει ότι η πλειοψηφία των ενήλικων γυναικών του αύριο παραμένει απροστάτευτη.

Και τα επιδημιολογικά δεδομένα για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας δεν είναι καθόλου καλά για τη χώρα μας. Συγκεκριμένα κάθε χρόνο 580 γυναίκες μαθαίνουν ότι πάσχουν από καρκίνο τραχήλου της μήτρας και 239 γυναίκες χάνουν τη ζωής τους εξαιτίας της συγκεκριμένης ασθένειας.
Πηγή: Μελίνα Τσέλιου