Αναβαθμίζεται ο ρόλος των Ιατρικών Συλλόγων

Δεκτό έκανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος το αίτημα να μεταφερθεί στους ιατρικούς συλλόγους -από τις περιφέρειες- η αρμοδιότητα έκδοσης άδειας άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λοβέρδος δεσμεύθηκε να συμπεριλάβει ειδική διάταξη στο πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζει για την υγεία μετά της 15 Αυγούστου, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους ιατρικούς συλλόγους της χώρας να δίνουν άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος, αναβαθμίζοντας με τον τρόπο αυτό, συνολικά το ρόλο τους.

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας συμφώνησε να αναβαθμιστούν τα πειθαρχικά όργανα των ιατρικών συλλόγων, κάτι το οποίο, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Πατούλης, θα συμβάλει σημαντικά στην αυτοκάθαρση του ιατρικού επαγγέλματος.

Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι εφόσον περάσουν οι συγκεκριμένες διατάξεις θα ανοίξει ο δρόμος για τον πραγματικό ρόλο του ΙΣΑ, ο οποίος θα πρέπει να είναι συμβουλευτικός προς τον εκάστοτε υπουργό Υγείας και οι ιατρικοί σύλλογοι θα γίνουν επιτέλους «εργαστήρι παραγωγής πολιτικής υγείας».

Θετικά φαίνεται ότι είδε στη συνάντηση με τους γιατρούς ο κ. Λοβέρδος το αίτημά τους να μπορούν να συνταγογραφούν για τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ακόμη και γιατροί που δεν θα είναι συμβεβλημένοι με αυτόν, με την προϋπόθεση ότι θα ελέγχονται από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφισης.

Οι γιατροί παρέμειναν ανυποχώρητοι στη θέση τους να αποσυρθεί η τροπολογία που θεωρούν ότι αποτελεί «άνοιγμα» του ιατρικού επαγγέλματος σε κάθε μη γιατρό. Ωστόσο, ο κ. Λοβέρδος τούς εξήγησε ότι δεν πρόκειται να αποσυρθεί η επίμαχη τροπολογία, καθώς ο ίδιος θεωρεί ότι με την υπάρχουσα νομοθεσία το ιατρικό επάγγελμα είναι ήδη ανοιχτό.
Πηγή: skai.gr