«Ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας οι διοξίνες»

Σε "ενδείξεις", σύμφωνα με τις οποίες το σκάνδαλο της μόλυνσης με διοξίνη, μπορεί να οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια αναφέρθηκε την Παρασκευή το γερμανικό υπουργείο Γεωργίας.

"Σύμφωνα με τις ως τώρα υφιστάμενες ενδείξεις, φαίνεται πως υπήρξαν πολλές εγκληματικές δραστηριότητες", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους.

Λίπη για βιομηχανική χρήση ανακατεύθηκαν με λίπη που προορίζονται για ζωοτροφές με αποτέλεσμα να μολυνθούν αυγά και χοιρινά με διοξίνη, η οποία είναι ένα καρκινογόνο προϊόν.

"Δεν ξέρουμε ακόμη πόσους γεωργούς αφορά το θέμα. Πρέπει να αποσαφηνίσουμε το πλαίσιο και τις συνθήκες της υπόθεσης (...) Όμως η υπουργός (Ίλζε Άιγκνερ) δήλωσε σαφώς χθες (Πέμπτη) ότι οι γεωργοί υποφέρουν από μια κατάσταση που φαίνεται ότι προκλήθηκε -το λεω με επιφύλαξη- από κάποια δόση εγκληματικής δραστηριότητας", δήλωσε ο εκπρόσωπος αυτός.

Τα λίπη για βιομηχανική χρήση είναι προφανώς φθηνότερα στην παραγωγή απ' ό,τι τα λίπη για ζωοτροφές. "Σε τέτοιες ποσότητες, δεν μπορεί να πρόκειται για λάθος", είχε δηλώσει ένας υπεύθυνος των αρχών της Κάτω Σαξονίας, ο Κόνραντ Σολτς.

Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να αναφερθεί στην ιδέα να δημιουργηθεί ένα ειδικό ταμείο ή να δοθεί έκτακτη αρωγή για να βοηθηθούν οι γεωργοί που έχουν πληγεί από την υπόθεση, όπως ζήτησε ο πρόεδρος της αγροτικής ομοσπονδίας (DBV) Γκερντ Ζονλάιτνερ.

Περίπου 4.700 αγροκτήματα και εκμεταλλεύσεις έχουν κλείσει προσωρινά λόγω του κινδύνου της διοξίνης, είχε ανακοινώσει χθες το βράδυ το υπουργείο Γεωργίας.

Ο Γκερντ Ζονλάιτνερ υπολόγισε τη ζημιά σε 40 ως 60 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα μιλώντας στην εφημερίδα "Νόιε Οσναμπρίκερ Τσάιτουνγκ" και ζήτησε τη δημιουργία ενός ταμείου υποστήριξης το οποίο να χρηματοδοτηθεί από τους προμηθευτές ζωοτροφών.

Ζωικά λίπη που παρήχθησαν από το γερμανικό όμιλο Harles und Jentzsch έχουν προκαλέσει το σκάνδαλο της μόλυνσης με διοξίνη προϊόντων που εξήχθησαν ως την Ολλανδία και τη Βρετανία.

Σήμερα Παρασκευή έγινε γνωστό από τον Ολλανδικό Διεπαγγελματικό Οργανισμό για τα ζώα κτηνοτροφίας, το κρέας, τα πουλερικά και τα αυγά (PVE) ότι περίπου 136.000 αυγά που προέρχονταν από τη Γερμανία και μπορεί να ήταν μολυσμένα με διοξίνη κατασχέθηκαν την Τρίτη στην Ολλανδία.

"Όλα τα αυγά κατασχέθηκαν", δήλωσε εκπρόσωπος του PVE. "Απ' όσα γνωρίζουμε, πρόκειται για τα μόνα αυγά που είχαν εξαχθεί στην Ολλανδία και υπήρχαν υποψίες ότι ήταν μολυσμένα".

Τα αυγά που εισήχθησαν από τη Γερμανία και είναι ύποπτα ότι έχουν μολυνθεί με διοξίνη χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή κέικ και κις λορέν τα οποία πωλούνται στα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, ανακοίνωσε στο μεταξύ η βρετανική υπηρεσία για την ασφάλεια των τροφίμων (FSA).
Πηγή: skai.gr