Στους 68 τα θύματα της νέας γρίπης

Πέντε νέοι θάνατοι από τη γρίπη Η1Ν1 καταγράφηκαν την Τρίτη.

Πρόκειται για έναν άνδρα 72 ετών χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, έναν άνδρα 54 ετών με ιστορικό κακοήθειας, μία γυναίκα 61 ετών με καρδιαγγειακό νόσημα, έναν άνδρα 80 ετών με καρδιαγγειακό νόσημα και μία γυναίκα 52 ετών καρδιαγγειακό πρόβλημα.

Συνολικά στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 68 θάνατοι από την ασθένεια.

Επίσης, στις μονάδες εντατικής θεραπείας εισήχθησαν τέσσερα άτομα μεταξύ των οποίων μία 27χρονη έγκυος και μία 29χρονη.

Στο μεταξύ, η διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάργκαρετ Τσαν, η οποία έχει αναλάβει τον συντονισμό των υγειονομικών υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης, παραδέχθηκε ότι ακόμα η ίδια δεν έχει εμβολιαστεί ενάντια στον ιό Η1Ν1.

Είπε πάντως, ότι θα κάνει το εμβόλιο και ανέφερε ότι έχει ζητήσει από την ιατρική υπηρεσία της να την ενημερώσει που μπορεί να εμβολιαστεί.

Η Μάργκαρετ Τσαν επισήμανε επίσης ότι "πολλά μέλη του προσωπικού" της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας έχουν εμβολιαστεί σε κέντρα στην Ελβετία.

Πολλές δυτικές χώρες έχουν κάνει εκστρατείες για να πείσουν τον πληθυσμό να εμβολιαστεί, αλλά ο αριθμός των ενδιαφερομένων εξακολουθεί να είναι μικρός, με συνέπεια να υπάρχει μεγάλο απόθεμα εμβολίων. Ήδη η Γερμανία εκδήλωσε το ενδιαφέρον να μεταπωλήσει τα πλεονάσματα εμβολίων για τη νέα γρίπη. Η Ελβετία αποφάσισε να δωρίσει τα μισά αποθέματά της σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Στην Ελλάδα από την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού στις 16 Νοεμβρίου έως τις 22 Δεκεμβρίου, είχαν εμβολιαστεί 350.735 άνθρωποι.

Παράλληλα, η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ επεσήμανε την ανάγκη επιφυλακής δεδομένου ότι ο ιός Η1Ν1 είναι "εντελώς απρόβλεπτος", λέγοντας ότι "είναι πολύ νωρίς "για να διακηρύξουμε τη νίκη μας" στον αγώνα εναντίον της νέας γρίπης.
Πηγή: skai.gr